Wednesday, August 17, 2011

SUP DAGING TETEL


Assalamualaikum....Kadang2 kita boleh terlupa memasak sesuatu yang sangat kita suka. Macam la sup daging ni, sememangnya favourite akak ni tau tapi dah lama betul tak memasaknya. 

Memang puas dapat makan sup daging ni. Akak kalau nak buat sup daging suka bahagian tetel yang ada lemak2 manja macam ni..Sengaja akak buat sup yang tak berapa pekat kali ni. Lepas ni tak tahu la bila pulak akak akan masak lagi sup daging tetel. Sememangnya akak cuba mengelak dari selalu makan daging especially bahagian lemak2 ni..emmmm maklumlah usia dah meningkat memang kena berjaga2..

Resepi sup daging ni biasa2 saja..Tapi resepinya akak letak la jugak di bawah ni yea...

BAHAN BAHAN
  • 1 kg daging tetel dipotong kecil & direbus agak empuk
  • 1 sup bunjut
  • 1 sudu teh serbuk rempah sup
  • 3 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih dihiris nipis
  • sedikit halia dimayang halus
  • Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)
  • 8 ulas bawang merah dikisar
  • 5 ulas bawang putih dikisar
  • 1 inci halia dikisar
  • 2 batang serai diketuk
  • 1/2 sudu teh lada hitam kisar
  • 2 biji tomato dibelah 2 setiap satu
  • 3 biji ubi kentang dikupas & dipotong 4 setiap satu
  • Garam secukup rasa
  • Daun sup & daun bawang secukupnya dihiris halus
  • Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 hirisan, serai dan rempah 4 sekawan sehingga kekuningan
  2. Masukkan bahan2 kisar, serbuk rempah sup & serbuk lada hitam dan kacau2kan, biar seketika sehingga naik aromanya
  3. Masukkan daging, air rebusannya & sup bunjut, tambah air jika tak mencukupi dan biarkan ia merenih agak lama supaya sebati rasanya
  4. Biarkan daging betul2 lembut baru masukkan ubi kentang dan biarkan ia empuk
  5. Masukkan tomato & garam secukup rasa dan biarkan ia merenih & mendidih sebelum ditutup apinya. 
  6. Taburkan daun bawang & daun sup serta bawang goreng di atas sup sebelum dinikmati.



1 comment:

  1. sedapnya la nmpk sup ni...klu mkn ngn mihun pun sedap gk ni...akak sy mintk copy resepi ni yer..

    ReplyDelete