Thursday, August 18, 2011

AYAM PERCIK SAMBAL YOGURT KETUMBAR


Assalamualaikum...Set hidangan lengkap ayam percik sambal yang manis & cukup pedas beserta dengan nasi ayam & sup daging..Satu set murah je..kira2 RM 6.00, amacam boleh jual tak ni? ahahaa...Actually ni kita main masak2 untuk hidangan di rumah. Nak menambat selera anak2 waktu iftar terutama yang masih kecil2 ni sudah semestinya ada menu ayam. Dah depa tak reti jemu makan ayam nak buat camne...mama ikut kan je lah janji anak2 bahagia....

Ayam percik ni rasanya manis, masam & agak pedas sebab akak campurkan sikit cili padi. Bagi sesiapa yang tak suka pedas abaikan saja cili padi tu, memadai lah dengan cili merah saja. Akak panggang seekor ayam yang bersaiz besar. Kecil ke, sederhana ke or besar macam mana pun ayam tu tetap habis sekali hadap saja. Iye lah kan, rakyat pun agak ramai, campur tolak semua ada 8 orang semuanya...Ditambah pulak dengan perangai suka meratah2 ni...

Untuk resepinya boleh lihat di bawah ini. Bagi yang berkenan, selamat mencuba yea.... :)
  
BAHAN BAHAN

  • Seekor ayam bersaiz besar dibelah 2 bahagian
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 6 biji cili padi merah kisar
  • 10 ulas bawang merah kisar
  • 6 ulas bawang putih kisar
  • 1 inci halia kisar
  • 2 hirisan lengkuas kisar
  •  1 batang serai kisar
  • 2 biji tomato kisar
  • 3 tangkai daun ketumbar (dikisar dengan batangnya sekali)
  • 2 sudu besar yogurt
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa





CARA MEMBUATNYA


  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bahan kisar sekaligus, sehingga naik aromanya dan agak garing
  2. Masukkan kisaran ketumbar dan kacau2kan biar sebati, diikuti dengan yogurt sambil dikacau2 lagi
  3. Biarkan kuah sambal menjadi agak pekat, masukkan gula & garam secukupnya, kacau2kan & tutup api
  4. Letakkan ayam di dalam dulang pembakar, sapukan kuah sambal keseluruhan ayam dan perapkan 1/2 jam
  5. Sewaktu proses membakar ayam, sapukan kuah pada ayam sehingga habis kesemuanya
  6. Pada 30 minit yang pertama, keluarkan air ayam dari dulang pembakar dan sambung bakar semula
  7. Bakar pada suhu 200C selama 45 minit atau sehingga cukup garingnya
 
 

2 comments:

  1. saya pun ade resepi ayam berempah jugak nak share..jemput tengok..=)
    http://being-a-teenage.blogspot.com/2011/08/resepi-ayam-panggang-berempah-bbq.html

    ReplyDelete
  2. Eady Minn...Ok2, nanti akak gi terjah sana yea. Ayam panggang jugak ke...owh sedap tuuu!!! :)

    ReplyDelete