Assalamualaikum...Semoga semua sihat2 selalu, kalau ada yang tak sihat tu cepat2 la makan ubat. Dari pagi tadi agak fenin2 je kepala aiii, nasib baik malam ni dah ok. Actually kan, akak dok fikir kata2 seorang kawan, katanya gini..."Tu la dari dulu aiii dah cakap, buat la macam ni....bla..bla..bla..."Adoiiii, memang tak boleh blahhh bila kena bebel dengan dia ni.. :)
Ok3...memang akak ngaku yang akak ni memangggg sangat pemalu orangnya, tapi bukan sekali2 penyombong tau!!! Teringat dulu2 time kerja, pernah sekali akak ditugaskan berdua dengan Branch Manager buat marketing di pasaraya Target Kampar. Tu pun akak dah rasa maluuuu sgt, tebalnya rasa muka, rasa nak pakai topeng pun ada...hahaha...
Sudahnya, bila dah sampai situ, akak bagi idea kat BM suruh berpecah je, yuu kat sana, aiii kat sini, kita jauh2 sikit...maybe can get more customer...(konon2) Pelan2, akak pun turun dari pasaraya tu dan meronda kat lot2 kedai yg terletak di bawahnya, paling lama akak melepak kat kedai bunga & aksesori... Sempat shopping lagiii..
After almost 1 hour, akak naik balik (sebelum tu simpan dulu brg2 shopping dlm keta) , rupa2nya BM dok tercari2 akak. "Mana yuuu pegi Puan Azlina?" Akak pun citer la yang akak buat marketing dgn tokey2 kedai di bawah tu, ..huishhh, selamat hari tu.....
Sudahnya, bila dah sampai situ, akak bagi idea kat BM suruh berpecah je, yuu kat sana, aiii kat sini, kita jauh2 sikit...maybe can get more customer...(konon2) Pelan2, akak pun turun dari pasaraya tu dan meronda kat lot2 kedai yg terletak di bawahnya, paling lama akak melepak kat kedai bunga & aksesori... Sempat shopping lagiii..
After almost 1 hour, akak naik balik (sebelum tu simpan dulu brg2 shopping dlm keta) , rupa2nya BM dok tercari2 akak. "Mana yuuu pegi Puan Azlina?" Akak pun citer la yang akak buat marketing dgn tokey2 kedai di bawah tu, ..huishhh, selamat hari tu.....
So, u pun tahu kan, memang dari dulu aiii pemalu! Bukan baru sekarang ni. Akak pun sedar dalam berniaga ni tak leh malu2. Kena kikis semua2 tu.... Cuba tengok peniaga2 gerai di tepi jalan tu, dah berapa punya kaya depa semua, kalah gaji Manager bank pun. Ada yang duit dalam akaun bila dicampur2 dah hampir sejuta Rmnye hanya dengan menjual popia ...serious tau! Ok laaa, aii akan cuba ubah yang malu2 tu kepada not so malu, Insya Allah...(walaupun sebenarnya akak lebih suka bekerja di balik tabir saja, if u know what i mean??? emmmmmmm.....apa2 je lahhh :))
Okaylah, jomlah kita makan mee rebus tulang ni, sedap tau, kalau tak caya cerrr buat....Resepi di bawah ni :
BAHAN BAHAN
- 1 kg bahagian tulang lembu (direbus sampai empuk bahagian dagingnya)
- 500 g daging tetel (direbus sampai empuk)
- 6 ubi keledek merah (direbus dengan 1 liter air & sehingga empuk & dikisar sampai lumat)
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 1 mangkuk jus tomato (dikisar dari 5 biji tomato)
- 300 g udang, tak perlu buang kepala (dikisar dengan 1 cawan air)
- 1 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
BAHAN2 PENUMIS :
- Rempah 4 sekawan ( 2 inci kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 buah pelaga, 4 cengkih
- 3 ulas bawang merah dimayang halus
- 2 ulas bawang putih dimayang halus
- 1 cm halia dimayang halus
- 2 tangkai daun kari
- 2 batang serai diketuk2
BAHAN2 DIKISAR BERSAMA2 :
- 12 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 2 cm halia
BAHAN2 LAIN :
- 2 bungkus mee kuning (dicelur dengan air panas & ditoskan)
- Sayur sawi secukupnya (dikerat2, dicelur & ditoskan)
- Tauge (dibersihkan)
- Telur rebus
- Hirisan cili merah
- Hirisan cili hijau
- Limau kasturi
- Hirisan daun bawang & daun sup (akak tak letak sebab takde)
- Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA
- Didalam periuk yang agak besar, panaskan minyak masak secukupnya (lebih kurang 1 senduk kecil). tumiskan bahan2 penumis sehingga naik baunya
- Masukkan bahan2 kisar, kacau2kan, diikuti dengan rempah kari daging, kacau2kan lagi, masuk sedikit air jika rempah terlalu kering
- Apabila rempah sudah garing, masukkan udang kisar, diikuti dengan jus tomato, kacau2kan biar sebati, biarkan seketika
- Masukkan ubi keledek kisar, tulang lembu & daging tetel bersama2 dengan air rebusannya (lebih kurang 2 liter), biarkan ia merenih perlahan2 agak lama (lebih kurang 30 minit)
- Terakhir, masukkan gula & garam secukupnya, biarkan ia mendidih lagi baru ditutup apinya
- Sediakan kesemua bahan2 lain secukupnya dalam mangkuk, tuangkan kuah secukupnya & taburkan hirisan daun bawang, daun sup & bawang goreng. Sedia untuk dinikmati....