Thursday, October 13, 2011

KUIH TALAM UBI KAYU


Assalamualaikum...Puas betul bila dapat makan kuih talam ubi kayu, walau pun di rumah ni tak de sape yang heran bila tengok akak buat kuih ni. Depa semua berpakat tak nak makan pun kuih ni sebab ada ubi kayu tuuu..Bagus3...less people more food la kan!! Rugi la kome semua tak nak memakannya sebab sedap rasanya dan dah lama licinnya pun....

Resepinya akak dapat dari Edisi Khas LBM 2003. Dah lama akak simpan buku koleksi ni.  Teringat lagi betapa rajinnya teman sekerja di bank dulu mencetak koleksi resepi dan share resepinya dengan kawan2. Yang sorang lagi kawan pulak tolong hantar untuk fotostat di kedai gambar bersebelahan bank buat kami bertiga. Emmmm...kenangan manis!

Dah lebih 8 tahun akak simpan sampai dah nak lunyai rupa dia...

Bahagian dalam dia ikut kategori...warna krim untuk nasi, diikuti mee, ayam, daging, ikan, seafood, sayur, sambal & telur & kuih muih


Ok laa, resepinya akak letak di bawah ini..


BAHAN BAHAN

Lapisan Bawah :
  • 200 g gula melaka
  • 200 ml air
  • 800 g parutan ubi kayu
  • 1/2 sudu teh chocolate emulco * ni akak tambah
Lapisan Atas
  • 400 ml santan pekat
  • Secubit garam
  • 80 g tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung beras

CARA MEMBUATNYA
  1. Masak gula melaka dengan air sehingga hancur, sejukkan dan tapis. Masukkan chocolate emulco untuk menambah dari segi warna
  2. Campurkan parutan ubi kayu dengan air gula melaka. Gaulkan dengan sebati & kukus selama 20 minit
  3. Untuk lapisan atasnya - Satukan santan, garam, tepung gandum dan tepung beras, kacaukan biar sebati dan tapiskan
  4. Masakkan sebentar agak2 suam saja & tutup apinya
  5. Tuangkan adunan santan ini di atas lapisan bawah tadi secara perlahan2 dan kukuskan semula selam 20 minit lagi
  6. Balutkan penutup pengukus supaya permukaan atas kuih talam cantik
  7. Tunggu sehingga kuih betul2 sejuk baru lah dipotong dengan pisau plastik.

6 comments:

  1. Molek je kuih talam ni....lama tak mkn kuih talam ubi...tetiba teringin la pulak...:D

    ReplyDelete
  2. assalam ina, kuih2 tradisi gini ank2 tak berapa nk sukakn, kita ni mmg peminat kuih tradisi, yug susah nk buat n dpt lg best hehe, sedap nmpk kuih tu

    ReplyDelete
  3. Cik Cek..sama la mcm sy pun dh lama x merasa kuih ni, tu yg buat juga tu..apa lagi kak cek, buat le cepat... :)

    ReplyDelete
  4. Embun Rosaliza..Waalaikumussalam, jarang jumpa kat sini org buat kuih talam ubi ni, tu yg buat jugak aritu walaupun tahu takkan ada sambutan di rumah ni..tak kisah la kan kak Rosa, janji sendiri dpt mkn puas hati... :)

    ReplyDelete
  5. warh...dah la cantik..kemas...nmpak mmg ceddap... lugie salin resepi ya...nak cuba laa...nyum nyum nyuummm....

    ReplyDelete
  6. Lugie Amir...alahaii, biasa2 je tu! kalau lugie yg buat tentu lg cantik..buat jgn tak buat :)

    ReplyDelete