Tuesday, July 19, 2011

NASI BARYANI JASMINE PUSA 1121


Assalamualaikum buat semua yang datang berkunjung ke sini...Rasa bengang, tension dan mcm2 rasa dah ni. Apa hal laa dah sampai ke malam bekalan air di kawasan taman ni terputus. Dari petang tadi sebenarnya. Yang geram tu tak de notis yang diberikan. Jiran kiri & kanan semua tertanya2 sesama sendiri, "apa ke halnya Yeop"??? Rasa menyesal pulak bayar bil air in advance...Kalau sampai tengah malam ni takde jugak air mau ada yang bertukar jadi monster ni, idak pun jadi hamster...kih3...

Nasi baryani ayam madu ni akak masak untuk tempahan. Resepi yang biasa2 saja, tapi rakyat belah Tapah ni nampaknya ramai yang berkenan nasi Baryani. Ada yang tertanya2, beras apakah gerangannya ni? Kenapa beras ni panjang semacam jek? Dan lain2 soalan yg sewaktu dgnnya...Ini kes tak pernah merasa makan nasi baryani seumur idup kot, tu yang rasa pelik & curiga tu. Hmmmm....bagi yang dah biasa masak nasi baryani tentu tahu kan, beras yang digunakan adalah beras basmathi. Normally akak gunakan basmathi jenis yg biasa tapi semenjak 2 menjak ni beras basmathi Jasmine Pusa 1121 ni jadi pilihan. Banyak kelebihannya, nak tahu kena la cuba yea...

Di bawah ni ada resepi untuk nasi baryani tersebut...


BAHAN BAHAN
  • 1 kg beras basmathi (direndam selama 20 minit)
  • 1 labu bawang besar dihiris2
  • Rempah 4 sekawan ( 1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)
  • 2 sudu besar rempah baryani
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 2 sudu makan minyak biasa
  • 2 helai daun pandan dicarik2 & disimpulkan
  • 2 buah tomato (setiap satu dibelah 4)
  • 3 biji cili hijau (dibelah tengah)
  • 4 1/2 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu besar yogurt
  • 1 sudu teh gula
  • 3/4 sudu teh  garam (atau secukup rasa yg disukai)
  • 6 ulas bawang merah *
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia *
  • 5 biji gajus *
  • 1 tangkai daun ketumbar (dihiris halus bersama2 batangnya)
  • Air mawar
 Satukan bahan bertanda * dan kisarkan bersama2 sehingga sebati

CARA MEMBUATNYA
  1. Beras yang direndam dibuang airnya & dibasuh semula dan toskan
  2. Masukkan minyak sapi & minyak masak ke dalam periuk dan tunggu hingga panas lalu tumiskan rempah 4 sekawan, hirisan bawang besar & daun pandan 
  3. Masukkan bahan kisar diikuti dengan rempah baryani, masukkan secawan air dan biarkan sehingga rempah agak garing & naik aromanya sambil dikacau2kan
  4. Masukkan pula tomato & cili hijau, diikuti dengan susu cair, yogurt & air, kacau2kan & masukkan juga  gula & garam secukupnya 
  5. Apabila sudah mendidih, masukkan beras basmathi dan biarkan nasi masak dengan api perlahan
  6. Apabila nasi sudah kering airnya, perlahankan api & kaupbalikkan nasi perlahan2 dan renjiskan air mawar dan letakkan hirisan daun & batang ketumbar dipermukaan atas nasi
  7. Tutup periuk nasi dan wapkan selama 20 minit lagi sebelum dipadamkan apinya.

11 comments:

  1. Salam kak..

    Yana xpnh rs lg nasi beras pusa nii..biasa duk beli moghul tu jee klu nk bt beriani..yg tu pun dh sedap..mst yg ni lg sedap kan..harga dia mahal lg kan dr moghul :=)

    ReplyDelete
  2. salam .. terima kasih jenguk blog saya... cuba la resepi tu. . kak nor buat lagi cantik.. InsyaAllah menepati citarasa

    ReplyDelete
  3. Azlina....

    Beras Basmathi Pusa jasminne ni memang best sangat....kak cek pun selalu guna bila masak nasi beryani ke...nasi lemak pun kak cek masak guna beras ni....berbaloi2...sedapppp....dan cantik je....

    ReplyDelete
  4. Assalam kak, sedapnya tgk nasi biryani akak tu...menyelerakan..beras baru ke tu kak?...saya lagi ler jakun..hehe

    ReplyDelete
  5. Yana Shaiful...Dulu pun akak guna Moghul basmathi tp sejak try Pusa Jasmine ni lebih sedap & cantik nasinya tu..hrg mmg mahal sikit tp puashati dan beras dia muai...(dpt bnyk).. :)

    Juwita Jamaludin..Insya Allah akak akan cuba ASAP..memang suka puding mcm tu esp cuaca panas begini sesuai sgt...thanks yea!

    Cik Cek..Memang berbaloi2 kan!! Walau mahal sikit harganya tp puashati masa makan tu..penyumbang kpd kegebuan bdn jugak nie..hehe :)

    Nieza...Waalaikumussalam, takde la baru sgt cuma akak je yg baru2 ni try & mmg best resultnye..tang mana jakun tu? hehe...dia lg advance sebenornye... :)

    ReplyDelete
  6. salam, pernah masak nasi briyani tapi tak sesedap yang beli kat kedai. Raya nanti boleh cuba resepi ni plak makan ngan ayam madu mesti sedap.

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum

    Dtg kunjungan balas dapur Azlina.pjg beras basmati tu...mmg elok utk nasi beriani.

    ReplyDelete
  8. akak, saya silent reader akak. Saya membesar di tapah, tu yang seronok baca blog akak. Sedap2 masakan akak ni.- mas

    ReplyDelete
  9. as-salam....saya tertarik tentang penggunaan beras basmathi pusa jasmine...cuma tak tahu nak beli kat mana ? saya tinggal di kuang bdkatan dgn sg buloh , selangor...agak agak mana tmpat trdkat boleh saya dapatkan beras tersebut....terima kasih...
    baizura, kuang..

    ReplyDelete
  10. salam...

    dari wikipedia:

    Pusa 1121 is an evolved variety of Pusa Basmati rice developed by Indian scientists. This variety of rice is known for its extraordinary length, which can be as much as 9.5mm for a single grain


    di kedah kat mana nak cari beras ni? haritu ada nampak di giant tapi bila nak beli abis pulak..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,

    Sesiapa yang hendak membeli beras PUSA 1121 bolehlah pesan dari saya. Saya Faznita pembekal beras ini. HP 0162209829. Terimakasih

    ReplyDelete