Thursday, January 20, 2011

SAMBAL GORENG JAWA

Assalamualaikum! Dah makan malam ke? Tunjuk sikit sambal goreng Jawa yang selalu akak masak. Akak memang minat la masakan macam ni, tambah ada tempe tu, lagi la... Akak belajar masak sambal Jawa ni dari seorang jiran sebelah rumah mak akak, kak Zarah namanya. Dia ni memang pure Jawa tau. Boleh kata semua masakan air tangan dia semuanya sedap2 belaka...
Setiap kali Kak Zarah masak sambal goreng ni mesti dia bagi rumah akak sepinggan kecil. Memang tak puas makan sebab sikit sangat. Masa tu akak masih anak dara sunti lagi, tapi semangat nak tau memang tebal dalam jiwa akak ni. So, akak pun buat muka tak malu banyak kali ngendeng2 resepi darinya & akhirnya dapat la jugak...Bukan senang nak dapat resepi dari kak Zarah ni tau!!! Puas hati bila dah reti masak sendiri dapat makan banyak..hahaha...
Kot ada yang berkenan dengan sambal Jawa ni boleh tengok resepi kat bawah ya...
BAHAN BAHANNYA
  • 1 kepingan tempe di potong kecil & nipis
  • 2 kepingan fucuk (jangan direndam)
  • Segenggam suhun (direndam & digunting)
  • 200g kacang buncis dipotong menyerong
  • 3 biji ubi kentang dikupas & dihiris nipis
  • 3 hati & pedal ayam
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 6 ulas bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 10 biji cili padi *
  • 1 biji buah keras *
  • 1 sudu besar belacan *
  • 3 sudu makan kicap manis
  • 1/4 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa

Bahan bertanda * hendaklah dikisar bersama2

CARA MEMASAKNYA

  1. Gorengkan tempe & ubi kentang sehingga garing & ketepikan dulu
  2. Gorengkan pula kepingan fucuk sehingga mengembang seperti keropok, jangan lama sangat nanti hangus, toskan & pecah2kan dengan tangan supaya jadi kepingan2 yg kecil
  3. Goreng hati & pedal ayam sehingga masak dan hiris kecil2
  4. Kurangkan sedikit minyak gorengan tadi dan tumiskan semua bahan kisar & cili kering kisar hingga naik bau dan garing
  5. Masukkan kacang buncis & suhun & kacau biar sebati
  6. Diikuti santan pekat, kicap manis, gula dan garam secukup rasa & kacau lagi
  7. Terakhir sekali baru masukkan tempe, ubi kentang, fucuk, hati & pedal ayam dan kacau2kan lagi supaya sebati dengan sambalnya
  8. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

2 comments:

  1. Salam kak Azlina,
    Apa khabar kak? :)
    Fuh... Nampak sedap, kegemaran bila ada orang buat nasi ambeng. hehe. Rasa lapar lak.. ;D
    Terima kasih atas ucapan, moga kak gembira selalu. :))

    ReplyDelete
  2. Wsalam Nur, Alhamdulillah akak ni sihat2 je...hrp Nur pun begitu. Memang kena la tu dgn nasi ambeng kan...akak pernah mkn nasi tu tp x penah lg buat..tq Nur :)

    ReplyDelete