Friday, January 21, 2011

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE

Assalamualaikum...Salam Jumaat buat semua...Hari ini adalah hari yang amat menyenangkan & melegakan hati akak. Syukur kepada Allah atas apa yang berlaku hari ini. Terima kasih padamu Ya Allah kerana telah menggerakkan hati yang tersayang dalam memenuhi hajat akak itu, jika tidak pastinya hari ini akan berlalu begitu saja & peluang yang amat baik itu akan menjadi sia2 belaka. Alhamdulillah, hasilnya adalah amat positif sekali...  

Kat gambo tu adalah kek yang dibuat malam semalam. Kebetulan semua bahan2 ada & tak perlu tercari2 maka terhasillah kek yang amat sedap ni dalam masa yang amat singkat. Akak memang dah lama tergoda sejak melihatnya di rumah Hana yang comel lote tu, kat rumah Yatie & Izah pun ada...Akak copy dari Hana resepinya ni...Hana tenkiu very much yea! Akak ni memang kagum sgt kat Hana ni..walaupun tengah kesejukan kat Jepun tu dapurnya tak pernah berehat & bertambah2 kreatif lagi tu ada...  

Kat bawah ni akak letakkan resepinya untuk future reference akak, rasanya tak puas makan kek ni dah pun habis kena serbu dengan hero2 kesayangan akak tu.. :))  

SUMBER : ANIE@NZ

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs (akak bubuh chocolate chips aje)
Cara-cara
  1. Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
  2. Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka.
  4. Taburkan choc-chips dan almond/kacang nibs. Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square Hanya gambo yang tinggal, keknya sudah lama habis...

9 comments:

  1. salam kak lina..
    Patutla wangi je..dapo kak lina..rupanya ada kek pisang + coklat..sedap gk mkn ptg ni..dh lapo blk nih..hehe

    ReplyDelete
  2. I am happy for your happiness kak...di keheningan jumaat yang membahagiakan kakak...:)...err...nampak best je choc.bot.ban.square tu...he3,....maap yer wat shortform sendiri...tgok yang ka ni emang menyelerakan..menerujakan ati nak wat jer....

    ReplyDelete
  3. salam..
    ya allah..cunnya kek choklatmu itu..
    plus pulak dengan pisang..
    adeh....ayu suka sangat pasangan coklat dan pisang..

    azlina.....mai sepotong..ngencis nie....hehehe

    ReplyDelete
  4. emang seedap walaupun hanya tinggal gambo...huk3!!!

    ReplyDelete
  5. arrgghh..kat sini lak bottom pisang sampai...nmpk sedapp la kak...

    ReplyDelete
  6. Lyza, mmg wangi sgt waktu bake kek ni...waktu kluar from the oven tu lg la...x nyempat2 rasa nk potong dah kek tu...

    Ayu, thanks...ha ah la kek ni emang sedap sekali..kalau x cuba buat rugi tau Ayu..ustaz kecik mst sukaa mkn kek ni..mummy pun confirm suka punya...

    Ayu, betui3...mmg kena choc + banana tu, cuba la buat bila free..mst Ayu & Mr Zalie suker sgt...

    Mas, dah lama akak nk buatnya bru semlm tertunai hajat dihati..buat pon senang rasa pon sedap!!

    ReplyDelete
  7. kak.... sebenonyer sejuk2 makin kuat nak makan... klu dapur stop, pingsan!! berbaloi slogan `idop utk makan!` kekekekekeke

    ReplyDelete
  8. Dalam pada mencari-cari resepi muffin, terjumpa blog akak ni. Tak semena-mena, hati rasa sgt terpikat. Mgu depan ni, besday anak...cdgnya nak pinjam resepi akak yg ni utk besday cake dia. Kek ni ala2 kek marble... tapi perisa pisang. Mesti sedap.

    Dah alang2 saya masuk rumah akak ni, teringin la pulak nak tya... Kek, kalau kita lambat makan...lama2 kan berkulat. Nak buat camana ye? Sebab biasanya saya tak letak pengawet dlm kek.

    ReplyDelete
  9. Hana, mmg la time sejuk2 perut pon asyik lapo je kan! hana kalau kuat mkn pon tetap maintain kiutnya, jgn akak...hehe

    Jogi, tq sudi dtg sini yea..kek ni gerenti sedap, tak tipu punya tau..anak2 mst suka mkn. Aisey, psl yg mkn lambat tuh payah nak jwp sebab akak kalau buat kek tak penah simpan lebih dr sehari. Tp akak rasa yg paling sesuai masuk dlm fridge dijamin xkan berkulat...:)

    ReplyDelete