Saturday, January 22, 2011

AYAM GORENG BEREMPAH KUZIE CATERING

Assalamualaikum...cadang nak buat apa petang Sabtu ni? Kalau akak, banyak sangat yang perlu dibuat, panjang bebeno list pekerjaan yang perlu dibereskan. Tapi akak releks je...no need to worry la....Rasanya petang ni nak berkebun kejap kat depan rumah tu sambil mengutip hasil dari kebun...wahaha....mcm beso sgt kebun kamu, perasan eh? Jangan tak tau, nanti la kalau banyak hasil yg akak dapat dari kebun tu akan akak update kat sini ek!!! Ayam goreng ni kali ke 2 buat. Actually semalam dah buat tapi serdaknya dah terhangus pulak. Dah la tak cun ayam tu. Sepatutnya serdak2 tu diangkat terlebih dahulu kan, ini akak tunggu angkat sekali dengan ayam maka terhanguslah dia...Tapi arini kita sukses dengan jayanya. Moral of the story is takpe buat salah sekali tapi jgn buat salah berkali2 :) Resepi akak copy dari Kak Nor Secubit Garam yang anggun lagi menawan tu, tenkiu ya kak Nor....

RESEPI ASAL DARI PAK ENGKU KUZIE CATERING

BAHAN BAHANNYA

  • 1 ekor ayam dipotong 16
  • 4 labu bawang merah
  • 6 batang serai dikisar
  • 2 tongkol lengkuas dikisar
  • 5 sudu cili kering kisar
  • 3 sudu rempah kari ikan
  • 3 sudu kunyit
  • 5 helai daun kari
  • 5 tangkai cili kering dipotong 3
  • sedikit serbuk perasa (tukar ke garam)

Cara memasak:

  1. Perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
  2. Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila serdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...
  3. Bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...Lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.

6 comments:

  1. akak, mas dah bnyk kali buat ayam ni...memang sedapp kan kak..

    ReplyDelete
  2. Mas, memang patut la Mas dah buat berkali kali kali...sebab memang sedapppp..setuju dgn Mas :)

    ReplyDelete
  3. salam kak..terbau2 sampai sini..mkn nasi panas2 ngan ayam goreng ni mmg x menoleh2 lagi dah :)

    ReplyDelete
  4. Del, mmg betul sgt tuuu...dpt mkn dgn nasi pns2 x yah lauk lain dah kan.. :)

    ReplyDelete
  5. betul tu.. mmg kena angkat bila serdak kaler kekuningan.. k.nor angkat dgn ayam sekali.. kaup serdak dgn penapis besi. kalau tak angkat ayam, payah nak kaup serdak tu kan.. pastu masuk balik ayam dlm kuali. serdak tu kena kekuningan jer tak leh garing/brown, nanti bila dah keluarkan dr kuali ia akan makin gelap.. nanti cam hangus jer kalau kita angkat masa dia dah brown..

    ReplyDelete
  6. Kak Nor, tu la 1st time rentung semua serdaknya..kecewa tau! Buat 2nd time baru teringat nk buat mcm kak nor bgtau tu..maceh ya atas komen di atas tu..appreciate sgt :)

    ReplyDelete