- Seekor ayam
- 5 biji bawang putih dilumatkan
- 3 biji bawang besar Holland dihiris ikut style masing2
- 2 biji tomato dibelah2
- Cili benggala merah & hijau (ikut suka nak bubuh banyak mana)
- 3 sudu sos tiram
- 1 sudu besar sos BBQ
- 1 sudu kicap pekat
- 2 sudu kicap manis
- 5 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam
- 1 sudu besar lada hitam dikisar (jgn terlalu halus)
- 1 sudu besar oregano
- 1 sudu besar rosemary kering
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar minyak zaitun ) campurkan
- 2 sudu besar mentega dicairkan ) sekali
- Ayam dibersihkan & ditoskan sehingga betul2 dah kering.
- Gaulkan semua bahan2 kecuali sayur2an, minyak zaitun dan mentega.
- Lumurkan pada ayam dan diperap selama 2 jam.
- Simpan sikit bahan lumuran untuk diperap bersama sayur2an
- Waktu nak dipanggang, sapukan dengan berus minyak zaitun dan mentega pada keseluruhan ayam dan pangganglah selama 1 jam.
- 5 - 10 minit terakhir baru dimasukkan bahan sayur2an yang telah diperap.
- Nampak dah garing tu cepat2lah keluarkan dari oven, nanti terhangus pulak..
- * Kalau rajin sapulah minyak zaitun dan mentega berkali2 sepanjang proses memanggang.
Sedap dimakan dengan kentang putar...
Tambah coleslaw, lagi terangkat...
Mama, buat lagi ayam panggang ya...Amsyar sukaaa...
No comments:
Post a Comment