Wednesday, November 5, 2014

SPAGHETTI BOLOGNESE


Assalamualaikum semua, bersua kita kembali di sini. Menyepinya akak sekejap bermakna akak mempunyai banyak urusan lain yang harus diberi keutamaan. Urusan kerja rumah seakan2 takde noktah...lepas satu, satu lagi, dan lagi...huarghhhh penatnya aiii. Tu yang Allah kurniakan ramai anak lelaki, syukur sangat2 sebab mereka memang banyak membantu.

Urusan mengemas nampaknya masih belum ada tanda2 nak siap..so nampaknya semua masakan yang akan muncul disini adalah yang simple2 je. Dan bila dah siap semua urusan kerja ni nanti bolehlah aii bawak anak2 pergi bertapa kat Gua Tempurung...best3 tak sabor nak release tension ni....

Back to the picture, spaghetti memang kesukaan kami sekeluarga. Masakan sebegini memang tersangatttt la mudah disediakan dan mengenyangkan pulak tu. Akak kalau time busy memang suka sangat la masak gini untuk anak2. Kalau makan nasi tu kena masak 2-3 jenis lauknya, lagi le stress kat dapur kannn...sebab kerja bertimbun2 tu tak settle lagi, dah settle semua nanti gerenti hilang la stress.

So, resepinya macam biasa lah ada kat bawah ni...babaiiii

BAHAN BAHANNYA

  • 1 paket spaghetti
  • 1 paket daging kisar Ramly
  • 2 bawang besar potong dadu
  • 3 bawang putih cincang halus
  • 10 biji tomato ceri dibelah 2 
  • Cendawan putih secukupnya dihiris2
  • 1 lobak merah dipotong dadu
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1/4 botol sos tomato
  • 3 biji tomato dikisar dgn secawan air & tapiskan)
  • 1 kiub stok daging
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Oregano secukupnya untuk ditaburkan 
  • Minyak zaitun

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Mula2, didihkan air dalam periuk, masukkan 1 sudu minyak masak terlebih dahulu  (tujuan supaya spaghetti elok tidak melekat2) dan masukkan spaghetti kedalam air mendidih sehingga lembut kesemuanya. Angkat dan toskan.
  2. Sementara itu,panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar dan gorengkan seketika
  3. Diikuti dengan tomato puri dan sos tomato, kacau2kan sekejap, masukkan pula jus tomato, biarkan mendidih sebentar
  4. Kemudian masukkan lobak merah, biarkan sehingga ia lembut diikuti dengan cendawan putih, kacau2kan biar sebati.
  5. Masukkan pula kiub daging, gula dan garam secukupnya. Masakkan sos spaghetti ini sehingga pekat dan tutupkan api.
  6. Tuangkan sos secukupnya ke atas spaghetti, gaulkan dan taburkan sedikit serbuk oregano sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment