Sunday, December 23, 2012

KEK FONDANT BIRU 3 HARI 2 MALAM

Assalamualaikum....Anda semua apa khabar? Didoakan moga2 semuanya sihat sejahtera dan diberkati Allah dalam apa jua yang anda lakukan. Nampaknya baru berkesempatan menjengah ke sini..Kesibukan dengan macam2 hal, ada masanya seperti memaksa diri untuk menyempurnakan sesuatu tugasan.

Semalam betul2 semput menyediakan 2 tempahan. Untuk makan tengahari seramai 200 orang & makan malam seramai 100 orang. Actually I memang kurang setuju untuk terima 2 customer on the same day tapi memandangkan yg order untuk sebelah malam adalah Penghulu Tapah so terima sajalah walaupun kepenatan memasak untuk yang sebelumnya belum lagi hilang. 

Ya! Memang penat...tapi itulah realitinya sebagai seorang tukang masak. Macam akak ni boleh la gelar tukang masak yang always happy..Sebab penat memasak macamana pun rasa happy & puas bila berjaya siapkan dengan sempurna tugasan memasak tersebut. Apabila ada minat, pasti boleh melakukannya... 


So, berbalik pada cerita disebalik gambar ini. Kek fondant untuk hantaran perkahwinan my adik ipar..huishhhh 3 hari 2 malam menyiapkannya disebabkan tukang buatnya bukanlah seorang yang pakar. Kek ni bila dah siap tu takde lah sebesar mana tapi beratnya melebihi 2 kg sebab keknya adalah kek buah2an. 

Menggunakan resepi yang sama untuk fondant unfortunately agak mengecewakan apabila gula aising yang dibeli dari kedai yang berbeza telah menyebabkan fondant berderai & sukar dibentuk. Adakah akak menyalahkan gula aising sebab nak cover diri sendiri, absolutely tidak...Sebelum ni akak pernah terdengar & terbaca yang jika salah beli gula aising akan menimbulkan masalah & akhirnya akak yang mengalaminya sendiri. Takkan beli lagi gula aising kat kedai tu jika nak buat fondant....



Seronok tau kerja menghias kek ni...sape2 yang pernah buat je yang tahu keseronokannya walaupun sampai tak cukup tidur tapi jika ada minat tiada masalah. Nampak macam senang? Tapi hakikatnya ia memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau yang tak cukup sabarnya tu lebih baik jangan cuba2 nak buat, nanti kena campak ke dinding pulak kek tu kan sayang je kan!  :))


Wednesday, December 5, 2012

AYAM MASAK TANJUNG

Assalamualaikum...Dalam kesibukan macamana sekali pun, memasak tak dapat ditinggalkan. Tambahan lagi waktu cuti sekolah begini, anak2 asyik mengulang makan kerjanya. Budak2 tengah nak membesar ni, macam tu lah kan! 

Ayam masak tanjung ni adalah kali kedua akak memasaknya & salah satu menu yang digemari. Masakan kering sebegini memang sedap apalagi jika digandingkan dengan nasi minyak. Cerita banyak pun tak guna, apa kata tengok je resepinya di bawah ini. Selamat mencuba...:))

SUMBER : CHEF KAMARUL

BAHAN BAHANNYA

1 ekor ayam - dipotong kecil (digoreng dengan kunyit dan garam)
2 batang serai - titik
2 sudu besar rempah kari daging
1 tangkai daun kari
2 cm belacan
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula melaka
3 sudu kecil cili kisar
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak - untuk menumis
400 ml santan pekat
150 ml air
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS

2 labu bawamg besar - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar

BAHAN REMPAH

2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis

CARA MENYEDIAKAN :


  1. Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.
  2. Masukkan daun kari, rempah kasar dan serai. Tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar,biarkan masak seketika.
  4. Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur sedikit air.
  5. Selepas itu, masukkan kicap pekat, sos tiram, sos tomato dan gula melaka dan kacau rata.
  6. Masukkan pula belacan dan kerisik. Tuangkan santan, dan kacau dengan api yang perlahan.
  7. Masak sehingga rempah betul-betul sebati dan pecah minyak. Tambahkan garam secukup rasa.
  8. Selepas itu masukkan ayam, kacau perlahan-lahan. Pastikan ayam dimasak sebati dengan kuah.


Sunday, December 2, 2012

TAK ABIS2 LAGI KE DENGAN CREPE DURIAN ?


Assalamualaikum, Yuppp...begitulah nampaknya. Tak abis2 lagi dengan crepe nan satu ini & anak2 macam tak reti jemu menghadapnya.  Kan dah citer aritu kat rumah akak ni dah ditimbuni dengan buah2 durian. So, crepe durian manjang le, selagi ada request from my children apa salahnya...bukannya susah pun nak buat kan!

I gunakan resepi yang pernah digunakan sebelum ini. Selain dari inti kastad durian tu, I tambah pula isi durian yg fresh didalamnya. Meaning ada 2 inti la konon2nya...1 inti yg dah dicampur whipping cream and 1 lagi inti yg betul2 isi durian saja.

 Kali ni buat saiz yang agak besar2. Baru susun 3 ketul dah penuh 1 pinggan tu. Bila anak2 nak makan, depa pandai2 la potong sendiri. Memang pun buat especially for them.  Ok lah ya, sebenarnya ada banyak kerja sedang menanti akak tu. Bagi anda yang ingin mencuba, boleh semak resepinya di bawah ya...:))


SUMBER : KAK WAN @ CITARASAWAN

Bahan Dadar

  • 100 gm tepung gandum
  • 1/4 sudu teh garam
  • 3 biji telur di pukul ringan
  • 250ml susu cair
  • 1 sudu besar mentega cair
  • beberapa titik pewarna kuning

Cara-cara Membuat Dadar :
  1.  Satukan bahan dadar dan whisk hingga rata, kemudian tapis.
  2. Panaskan kuali non-stick kecil tanpa perlu meleserkannya dengan minyak, ambil satu sendok adunan dan buat dadar yang nipis.  Pastikan setiap kali menuang adunan, kuali di angkat dari dapur supaya tidak hangus.
  3. Biarkan bahagian bawah masak, kemudian terus angkat dan terbalikkan dengan permukaan yang licin berada di bawah.  Buat hingga habis.
Inti (1) Yg ini saya tambah :

Ambil beberapa ulas durian, asingkan isinya dari biji. Ambil isinya sahaja

Inti (2) :
  
Inti Kastard Durian
  • 250ml susu cair
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 kuning telur
  • 150gm isi durian
  • 2 cawan whipping cream (yg ni saya tambah)
CARA MENYEDIAKAN INTI KASTAD :
  1. Larutkan tepung jagung dan susu segar hingga rata.  
  2. Kemudian satukan dengan bahan-bahan yang lain di dalam periuk dan masak hingga inti menjadi kental.  Sejukkan dahulu di dalam fridge.
  3. Putar whipping cream hingga betul2 kental
  4. Campurkan krim kastad ke dalam whipping cream dan putar sekali lagi sampai sebati
CARA PENYEDIAAN CREPE DURIAN :

Letak 2 sudu kecil inti kastad durian di bahagian tengah dadar, letak pula 1 sudu kecil isi durian diatasnya, letak lagi 2 sudu inti kastad durian diatas isi durian dan lipat seperti biasa dengan permukaan yang licin di bahagian luar.


MY FIRST PUMPKIN

Assalamualaikum...Salah satu sebab kenapa akak berminat dgn gardening adalah perasaan (bukan perasan ok!) apabila melihat tanaman mula membesar & berhasil. Tapi bukan semua tanaman boleh berbuah begitu saja. Dah cuba tanam kacang panjang, jagung, cili, semua senang2 je berbuah. Tapi labu...tak pernah menjadi. 

Boleh kata tiap2 pagi I akan melawat pokok2 labu, intai2 mana la tahu  ada buah yang menjadi. Pokok2 labu tumbuhnya bukan main subur menjalar. Memang tak dinafikan benih labu antara yang paling senang bercambah menjadi pokok. Pantang ditabur aje, selang beberapa hari tumbuhlah anak2 pokoknya. Dari seminggu ke seminggu ia membesar, maka muncullah pula bunga2nya yang kekuningan. Cantik bunga labu ni..tengok di bawah tu....


Tapi setakat melihat bunga2nya yang cantik tu saja la. I memang hairan kenapa bunga2 labu semuanya layu & mati begitu saja..takde satu pun yang survived. Faham2 je la I ni baru nak belajar ilmu2 berkebun ni, memang banyak yg tak tahu. 

Alhamdulillah, akhirnya segala persoalan tentang labu telah terjawap setelah akak bertemu blog Ummuaidan. Terima kasih akak ucapkan atas info yang dikongsikan tu. Kalau nak tahu dgn lebih detail sila klik AKU DI FIJI ISLAND
Memang excited & tak sabar2 nak try cara yang Ummuaidan praktikkan tu. Kebetulan tengah ada bunga2 betina & jantan so, the next morning terus cuba and the result memang tak mengecewakan. 

The first step anda kena identify dulu yang mana satu bunga betina & yang mana jantan. Kalau ini pun fail jgn nak berangan boleh jadi labu ya...Macam I ni boleh la nak berlagak sikit konon2nya sebab dah kenal walaupun pada hakikatnya baru2 ni je kenal...hehe
 Tengok di gambar atas...tu bunga betina. Jika proses pendebungaan berlaku pada bunga ni, Insya Allah labu akan membesar...


Nampak tak di bahagian belakang bunga tu ada sebiji buah labu kecil?Bahagian inilah yang akan membesar nanti. So, macamana proses pendebungaan ni boleh berlaku? Waktu sekolah rendah pun ada belajar subject Sains kan...antaranya ia boleh berlaku dengan bantuan haiwan, serangga, angin & air.

Dah jelas kan, bunga2 labu I semua tak berjaya didebungakan dengan bantuan di atas. Mungkin disebabkan kedudukan bunga betina & jantan yang terletak jauh antara satu sama lain yang tak memungkinkan pendebungaan terjadi secara nature. Jalan lain untuknya adalah membuat pendebungaan sendiri secara manual.


Bunga yang di atas ni bunga jantan. Kalau dilihat bahagian tengahnya ada debunga2 halus berwarna kekuningan. Gunakan berus lukisan dan sapukan dibahagian debunga sehingga ia melekat sebanyak mungkin pada berus. Kemudian ia dipindahkan ke bahagian tengah bunga betina sehingga melekat kesemuanya.

Tunggu beberapa hari & sekiranya pendebungaan itu telah berjaya bunga betina akan menguncup maka proses pembesaran buah labu kecil itu sudah bermula.

Dengan ilmu tersebut akhirnya akak berjaya dapat 2 buah labu. Jika anda lihat bentuknya memang berbeza antara satu sama lain kan! Sebab ia tumbuh dari biji2 labu yang akak main campak je setiap kali beli labu. Seronok pantau perkembangan buah2 labu ni.

Dah rezeki, labu yang dihasilkan adalah sebesar ini saja. I pun tak sure bila waktu yang sesuai nak harvest labu ni. Tunggu punya tunggu, kulit labu pun dah semakin kuning..so, akak pun petik je. 
Bila dibelah labu ni gembiranya hati dapat tengok isi labunya cukup tebal & warna isi pun cantik kuningnya. Rasa labu ni pun manis & isinya lembut & gebu. Sesetengah labu ada yang isinya kasar kan..tapi my first pumpkin tak mengecewakan.
Cuma kalau la labu I dapat membesar lagi...mungkin tak cukup baja kot!

Masakan lemak labu adalah favourite anak2 I.  Suka sangat la depa kalau makan berkuah2 begini. Senang jaga betul anak2 I ni...bagus3 ;-) Cara memasaknya pun simple je tapi ada juga resepinya di bawah ni ya....


LABU MASAK LEMAK

BAHAN BAHANNYA

Labu dipotong sederhana besarnya
Beberapa batang chinese leek dikerat2 pendek
1/2 bawang besar dimayang nipis2
Seulas bawang putih dihiris halus2
Sebiji cili merah dipotong nipis2
Segenggam udang kecil
Semangkuk santan sederhana pekat
1/2 mangkuk santan cair
1/2 sudu teh garam
Sedikit gula

CARA MENYEDIAKANNYA 
  1. Campurkan potongan labu dengan santan cair dalam periuk dan rebuskan sehingga isi labu menjadi empuk. Keluarkan dulu isi labu & ketepikan.
  2. Campurkan santan pekat, bawang besar, bawang putih, cili merah & udang kedalam periuk yang sama. Api sederhana & biarkan kuah santan mendidih sambil dikacau2 selalu
  3. Masukkan chinese leek, diikuti dengan isi labu yang sudah empuk tadi. Kacau2kan
  4. Sesuaikan rasanya dengan memasukkan garam dan sedikit gula. Biarkan ia mendidih sebentar saja dan padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.