Thursday, October 11, 2012

GRILLED CHICKEN...UNTUK ANAK2 YANG DILANDA CHICKEN POX

Assalamualaikum....Nampaknya 3 orang anak I, dari yg sulung, kedua & keempat dah dijangkiti chicken pox dari si Amsyar yang bongsu tu. Alhamdulillah dia dah sembuh. Jenuh jaga budak lasak tu tau....Anak ke 3 yg duk kat asrama selamat, tak kena....

Actually kan dulu2 macam depa dah kena je penyakit ni, tapi takde lah gelembung2, cuma ruam halus all over the body jer. Meaningnya yang kali ni lah baru the real one, semua bintik2 ada gelembung2 air, demam & rasa gatal2 di badan. 

Depa semua dapat mc start arini sampai besok. Dulu masa I kena chicken pox ni dapat mc 2 minggu...Yg sulung Aqif tengah exam & yg second si Ceny minggu depan examnya. Nasib baik cikgu2 depa kata boleh tunda exam setelah dah sembuh nanti. Huhhh, lega akak...Besok nak tempek bintik2 chicken pox depa tu dengan calamine lotion dicampur dengan daun semambu yang diramas2 terlebih dahulu. Petua dapat dari Lina_pg. Memang effective petua Lina ni sebab dapat keringkan bintik2 yang berair tu.

Ok lah..grilled chicken ni untuk depa semua yang tak berapa ada selera makan. Normal la tu time sakit mana nak ada selera kan! Tambah dah makan ubat2an tu makanan semua rasa pahit. Sabarlah ya anak2 mama...setiap manusia pasti merasai penyakit chicken pox ni & pasti ada sebab2nya...Allah Maha Mengetahui....

Ayam panggang yang simple ni, resepinya ada di bawah tu ya....:))

BAHAN BAHANNYA
  • 1 ekor ayam (dibersihkan & ditoskan sehingga kering)
  • 1 sudu besar mixed herbs jenama MasterFoods  (campuran herba Thyme, rosemary, marjoram, basil, oregano & sage
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu besar mentega

CARA MENYEDIAKANNYA
  1.  Campurkan mixed herbs, madu & garam halus sehingga sebati
  2.  Lumurkan keseluruh bahagian ayam luar dan dalamnya dan perapkan selam 1 jam
  3.  Panaskan oven pada suhu 180C dan tukar ke fungsi grill, masukkan ayam dan bakar selama 50 - 60 minit sehingga masak ayamnya
  4. Dalam tempoh menggrill, ambil lebihan perapan ayam yang dicampurkan dengan mentega dan guna berus lalu disapukan ke seluruh ayam tersebut setiap 10 minit
  5. Setelah garing, keluarkan dari oven dan potong2kan ayam menjadi bahagian agak kecil dan sesuai dimakan dengan sos black pepper dan sayur2an yang dicelur/digrill
  6. Untuk resepi sos nya, Klik SINI

5 comments:

  1. wslm..yum2 dapnye grilled ciken..heheh ct adala try wt hokkaido chiffon kek ritu tp xbape nk gebus..huu tp layanla makan gak..hehe next time kalo acik ade wt sharing resipi pls..hee

    --alahai siyan depa suma da bjangkit..huu rasanya dlu depa da pnh kena kan?..kalo kali ke2 kena tu dasat pny c.pox la tu..uish get well soon adik2 spupuku..kalo parut xilang lehla try produk kt ct..hehe jenuhla acik mlayan teruna2..

    p/s: gmbo sblah ni muke je cun tp body xcun..sob sob..huhehe kene control makannnn >.<'

    ReplyDelete
  2. Betul ke tak gebusss..cerr anto ckit ke Tapah ni haa! Next time I buat kek Jepun tu nanti boleh anto sana ya..Sekarang tgh dok sibuk dgn hero2 yg sakit & ada 1 - 2 tempahan katering.. :))

    ReplyDelete
  3. assalam anak yg sakit chicken pox boleh dibagi makan ayam sedap bgitu tentu cpt sembuhnya ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,Alhamdulillah cepat betul sembuhnya..kawan anak saya sama2 kena ciken pox beria-ia pantangnya tapi dah sebulan tak jugak baik2nya..Wallahualam

      Delete
  4. wahhhh.. terliur plak ngan grilled chicken niii yum yum

    ReplyDelete