Assalamualaikum...Apa kabo semua? Setelah beberapa hari tak mengupdate,dah malam2 buta camni baru sampai seruannya. Mak aiii, kelunya lidah nak memulakan bicara..kakaka...update blog pun guna lidah rupanya...Rasa macam dah beku la otak nak menyusun kata2 kat sini.
Setelah beberapa lama ditunda menu western food yang diidam2kan oleh anak2, akhirnya mama dengan usaha & kegigihannya berjaya jugak merealisasikan impian anak2 tersayang. Kesian la pulak kat depa sebab sepanjang bulan puasa, anak2 asyik makan nasi ala2 kenduri aje. Dah cemuih tahap giler nak melantak nasi beriani, nasi minyak, nasi hujan panas, nasi tomato..tengah taip ni pun rasa nak termuntah dah. Akak masak kambing bahagian bahu & beberapa set chicken chop. So, akhirnya tercapai la sudah impian anak2. Mama tunggu je ni apa pulak makanan yang jadi impian depa selepas ni..Resepi yang mudah tetapi sedap di tekak kami sekeluarga...Selamat meng"grill"...:))
Setelah beberapa lama ditunda menu western food yang diidam2kan oleh anak2, akhirnya mama dengan usaha & kegigihannya berjaya jugak merealisasikan impian anak2 tersayang. Kesian la pulak kat depa sebab sepanjang bulan puasa, anak2 asyik makan nasi ala2 kenduri aje. Dah cemuih tahap giler nak melantak nasi beriani, nasi minyak, nasi hujan panas, nasi tomato..tengah taip ni pun rasa nak termuntah dah. Akak masak kambing bahagian bahu & beberapa set chicken chop. So, akhirnya tercapai la sudah impian anak2. Mama tunggu je ni apa pulak makanan yang jadi impian depa selepas ni..Resepi yang mudah tetapi sedap di tekak kami sekeluarga...Selamat meng"grill"...:))
GRILLED LAMB SHOULDER
- 6 kepingan daging kambing bahagian bahu
- 3/4 sudu besar serbuk lada hitam
- 3/4 sudu besar rempah Mixed Herb
- 1 sudu besar Maggi seasoning
- 2 sudu besar mentega (dicairkan)
Cara menyediakannya :
- Cuci kesemua daging kambing seperti biasa & toskan sehingga betul2 kering
- Campurkan serbuk lada hitam, rempah mixed herb, Maggi seasoning & 2 sudu besar mentega yang telah dicairkan, gaulkan hingga sebati.
- Perapkan daging kambing dengan rempah2 diatas selama sejam
- Panaskan oven dengan fungsi "grill", bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga garing. Balik2kan daging beberapa kali semasa proses grill tersebut supaya rata masaknya.
- Keluarkan dari oven dan hidangkan bersama2 dengan sos & menu2 tambahan yang lain
Untuk sayur2annya :
- Brokoli secukupnya
- 1 cili benggala@cameron hijau/kuning
- 1 bawang holland
- 3 buah tomato
- Sedikit serbuk lada sulah
Cara menyediakannya :
- Potongkan kesemua sayur2an seperti biasa
- Gaulkan dengan sedikit serbuk lada sulah sehingga sebati
- Masukkan ke dalam oven dan grill selama 5 minit sambil dikacau2kan
- Keluarkan apabila sudah separuh masak, tak perlu tunggu sampai sayur lembik, nanti kurang sedapnya.
Untuk sosnya sila klik ..SINI.
No comments:
Post a Comment