Tuesday, March 27, 2012

KEK BADAM STRAWBERI



Assalamualaikum pembuka bicara buat semua pembaca yang sudi hadir di sini. Kehadiran anda semua disini amatlah akak hargai. Setelah agak lama menyepi baru malam ini terbuka peluang untuk berbicara semula di sini. Selama hampir 3 minggu akak tiada ruang untuk ke sini bermakna sudah hampir 3 minggu juga usia bisnes makanan akak di lokasi baru iaitu di tengah pekan Tapah dengan nama Nasi Kandar Korner. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Nya kerana segala penantian & keperitan dalam mendapatkan lokasi baru telah pun berakhir. Satu kepuasan bagi akak bila masakan diterima & diberi sambutan baik, walaupun dengan ruang makan yang agak terbatas. Buat masa ini waktu berniaga ditumpukan hanya untuk makan tengahari. So, buat sesiapa yang teringin nak merasa air tangan kak Ina boleh la cari kanopi hijau kat tengah pekan tu ya!

Ok, berbalik pada gambar kek yang akak buat untuk anak2 semasa cuti sekolah baru2 ini. Kek ni asalnya adalah kek badam tapi saja akak belangkan dengan strawberi supaya nampak berseri2 la sikit kononnya...Anak2 pun memang suka kalau kek yang ada belang2 sebegini tak kira la belang warna apa pun agaknya. Resepi asalnya dari mama akak & seperti biasa resepinya akak letakkan dibawah ini. Semoga bertemu lagi di lain masa. Salam sayang buat semua..... :))


BAHAN BAHANNYA

  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan mentega
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1/2 cawan serbuk badam
  • 1/2 cawan strawberry concentrate
  • 1 sudu teh stawberry paste

CARA MEMBUATNYA

  1. Campurkan mentega dan gula halus dan putarkan sehingga betul2 kembang
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putarkan sehingga sebati
  3. Diikuti dengan serbuk badam & susu pekat manis, masukkan ke dalam adunan dan putar lagi
  4. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum & baking powder yang diayakkan bersama
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu bahagian dibiarkan seperti asal manakala satu bahagian lagi dicampurkan dengan strawberry concentrate & strawberry paste, kacaukan sehingga sebati
  6. Sediakan 1 loyang ukuran 8 inci digriskan dan dilapik dengan kertas baking, tuangkan adunan dengan cara berselang seli antara adunan asal & yg berperisa strawberry sehingga habis kesemuanya
  7. Bakar pada suhu 180C selama 40 minit di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.

2 comments:

  1. Assalam..lama tak nmpk Ina, sibuk sgt ye? mudah2an bisnes berjalan lancar, nnti jln lupa blog tau.

    ReplyDelete