Wednesday, February 22, 2012

CUCUR IKAN BILIS



Assalamualaikum...Anda semua dah minum petang? Akak baru je lepas menggoreng cucur bilis ni. Cuaca di Tapah sekarang ni sangat2 mendung, kebarangkalian nak hujan tu sangat tinggi. Dan waktu mendung2 gini memang perut rasa lapar je kan! Tengok tadi pun hubby dok raba2 perut sambil masuk dapur...hehehe..nasib baik dah siap cucur bilis tu, dapatlah dihidangkan untuk hubby kesayangan aiiii...

Ok lah...kami dah nak minum petang ni, ada sesape yang teringin jugak nak makan cucur ni kena la membuatnya sendiri yea..Resepi akak letak macam biasa di bawah ni.. :))

BAHAN BAHAN

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan ikan bilis (direndam sebentar)
  • 1 labu bawang besar dihiris nipis & dipotong dadu
  • Beberapa tangkai daun kucai dikerat2 pendek
  • 100 g tauge
  • 1 1/2 cawan air
  • Sedikit garam
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
 
CARA MEMBUATNYA

  1.  Toskan ikan bilis yang direndam tadi dan campurkan dengan bahan2 lain seperti bawang besar, kucai & tauge ke dalam tepung gandum
  2. Tambahkan garam secukup rasa dan air, gaulkan sehingga betul2 adunan tersebut betul2 sebati
  3. Panaskan minyak masak secukupnya, apabila minyak sudah panas jemput2kan adunan ke dalam minyak dan gorengkan sambil dibalik2kan supaya sama rata gorengannya
  4. Apabila suda cukup masak & garing bolehlah diangkat dari minyak dan toskan cucur 
  5. Sedia dihidangkan & sedap dicicah dengan sos cili atau kuah kacang
 



3 comments:

  1. sedap makan petang2.Sini takleh buat selalu sbb ikan bilis bawa dari mesia..takut habis stok

    ReplyDelete
  2. Salam petang Azlina,
    uishhh...lapar juga masuk sini...ada sambal kicap sedap nih!!!..suka makan cucur yang gini..laju ajer makan...

    ReplyDelete
  3. Samsulaili..takpe la boleh tukar ikan bilis ke udang, kena berjimat cermat la dgn si bilis tu yea... :))

    KakAsma..Ha ahh ya, lenkali nk try mkn dgn sambal kicap..x biasa pun sebenarnya ;))

    ReplyDelete