Monday, September 26, 2011

ACAR NENAS


Assalamualaikum...Masakan acar nenas ni adalah salah satu menu tempahan. Kalau saja2 nak masak untuk hidangan keluarga memang tak mungkin terjadi sebab nanti yang makan hanya akak dan suami je jawapnya. Suka sebenarnya bila dapat masak menu yang berbeza sikit sebab dapat la jugak tekak sendiri merasa. Kadang2 bila tengok menu yang dipilih pelanggan asyik2 yang sama je, rasa tak mencabar langsung la pulak. Tapi pilihan pelanggan harus lah dihormati & disiapkan paling terbaik.

Resepi untuk acar nenas ni akak dapat dari majalah Mingguan Wanita. Dah bertahun2 lamanya akak simpan baru keluar resepinya bila ada permintaan. Akak suka acar nenas ni, sesuai digandingkan dengan menu yang lainnya seperti ayam masak merah, kari daging kentang & nasi minyak..Resepinya macam biasa akak letakkan dibawah ini yea...




BAHAN BAHAN
  • 1 biji nenas dibuang kulit seperti biasa
  • Segenggam kecil udang kering
  • 3 ulas bawang merah dimayang halus
  • 2 ulas bawang putih dimayang halus
  • 2 hirisan halia dipotong halus memanjang
  • 2 biji cili merah dihiris nipis
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 1/4 cawan cuka 
  • 2 sudu besar gula
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA
  1. Potong nenas menjadi bahagian yang agak kecil sama seperti dalam gambar. Celurkan sebentar saja dengan air panas dan toskan
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan2 yang dihiris & dimayang halus sehingga agak layu kekuningan
  3. Masukkan udang kering yang sudah dibersihkan terlebih dahulu. Kacau2kan sebentar
  4. Diikuti dengan biji sawi, cuka & serbuk kunyit, kacau2kan dan masukkan kesemua nenas tadi dan gaulkan biar sebati
  5. Akhir sekali masukkan gula dan sedikit garam dan kacau2kan sebentar biar rata. padamkan api & sedia untuk dihidangkan.

5 comments:

  1. salam sdp aca nenas bombai ni..mmg selalu buat kalau mkn dgn nasi minyak...nasi putih pun sdp....

    ReplyDelete
  2. wah..acar nenas cenggini mmg fav kita..x muak bila mamam ngan nasi minyak tuh..sedaap!

    ReplyDelete
  3. tapi kalau makan kat kenduri, menu gini penstabil rasa2 lauk2 yg berempah yg lain tu kan

    ReplyDelete
  4. Acar ni mmg guna nenas semata jer ke kak Ina atau bleh ducampur ngan timun gak..Bleh gak try ni, mkn ngan nasi toamto/beriani best kan?

    ReplyDelete
  5. Sheila Shafeareen..Baru teringat nama acar bombay ni, jarang buat tp suka mkn, sedap masam2 manis rasanya kan...:)

    Inahar Ali..setuju sgt dgn puan doktor, hehe mmg susah nak muak mkn acar nenas ni..favourite sy jugaa.. :)

    Izahdaut..betul sgt tuuuu! Tapi kat belah2 sini susah pulak nak jumpa kat kenduri kawin acar nenas ni...depa kat sini tak reti mkn kot.. :)

    Lina_pg..Acar nenas ni sememangnya guna nenas je, kalau campur timun & sengkuang jd jelatah pulak. simple je cara memasaknya, nnt try la yea, mmg sedap mkn dgn apa2 juga jenis nasi minyak..:)

    ReplyDelete