- 1 1/2 kg daging kambing dipotong kecil, dibersihkan & ditoskan
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu teh garam masala
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1/2 tin susu cair + perahan jus 2 biji limau kasturi
- 4 biji tomato dibelah 2 setiap satu
- 3 biji cili hijau dibelah tengah
- 3 biji ubi kentang dikupas kulit & dibelah 4 setiap satu
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
Bahan Untuk Dikisar :
- 10 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 2 inci halia
Bahan Untuk Dihiris nipis
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 tangkai daun kari
- Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 pelaga & 4 cengkih)
CARA MEMBUATNYA
- Perapkan daging kambing dengan bahan2 kisar, rempah kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih & garam masala selama 1 jam
- Panaskan minyak masak secukupnya dan tumiskan bahan hirisan dan rempah 4 sekawan sehingga naik aromanya
- Masukkan daging yang diperap tadi dan kacau2kan buat seketika
- Masukkan susu cair yang telah dicampur jus limau tadi dan kacau2kan biar sebati
- Biarkan daging merenih agak lama sehingga betul2 empuk sambil dikacau2kan
- Masukkan cili hijau, buah tomato & ubi kentang dan tunggu sehingga empuk ubinya
- Yang terakhir baru masukkan gula & garam secukup rasa, biarkan kuahnya memekat baru ditutup apinya.
assalam azlina,ni kalau wat cicah ngan roti jala atau roti puri mesti sedap kan?masuk list dulu..
ReplyDeletesedappnya daging kambing tu...
ReplyDeletekuah pun pekat jerk...
Waalaikumussalam Lina_pg...Memang sedap le cuma nak membuat roti2 tu tersangat la malas..susah2 cicah je dgn roti putih tu jadi ler... :)
ReplyDeleteMas...teringin tak daging tu, meh la kat sini ada lagi, saja msk lebih nak cicah2 pulak lepas ni.. :)
salam azlina, dah lama berangan nak buat mutton masala, dah copy dua tiga resipi, kali ni copy lagi.. bila ntah nak buat.. thanks ya, k.nor save dulu resipi..
ReplyDeleteAssalam na...mesti sedap sangat ni cicah roti..tgk gambar pun menarik hati akk nak cuba
ReplyDeleteWaalaikumussalam Kak Nor...sukanya kak Nor dtg sini! xpe la, mula2 berangan dulu nnt jd kenyataan la kan! thanks yea kak Nor.. :)
ReplyDeleteWaalaikumussalam Rosa...cuba la nanti, memang sedap dicicah dgn apa saja pun boleh. Kalau simpan sampai besok lg la sedap tau!! :)
suker sgt mutton..blh simpan utk bfast esok ni..yummmmmy!!
ReplyDeleteslmt hari ibu ina! :)
k.nor mmg selalu dtg bila ada new n3, cuma tak tinggal jejak :)
ReplyDeleteSelamat Hari Ibu juga buat Deliah..akak pun suka mutton, tp xleh slalu sgt mkn, dh tua2 ni kena berjaga2 jugak..hehe
ReplyDeletesedapnya nak try tapi susah dapat dgg kambing ni
ReplyDeleteKak Nor, nak ucapkn thanks skali lg...sya mmg peminat Secubit Garam Kak Nor..kalau online mst nk singgah sana.. :)
ReplyDeleteNorlie...try la, nanti cari pelan2 daging kambing tu, kalau kat supermarket mst oleh jumpa.. :)