Saturday, April 2, 2011

TIRAMISU BIRTHDAY CAKE


Assalamualaikum buat semua pengunjung yang dirahmati Allah. Nampaknya beberapa hari juga akak tak berkesempatan untuk update blog ini atas kesibukan memenuhi tempahan masakan. Bisnes makanan ni memanglah memberikan pulangan yang baik tetapi kepenatan yang dirasainya tidak dapat nak diceritakan.

Mungkin disebabkan akak ni masih tersangat baru dalam bidang ini, ditambah pula dengan kekurangan tenaga pekerja. Walaubagaimanapun ia memberikan kepuasan apabila berjaya memenuhi sesuatu tempahan berskala agak besar tanpa apa2 masalah, syukur Alhamdulillah...

Kek tiramisu sememangnya telah lama akak idam2kan, tunggu masa je bila nak membuatnya. Emmm...tiramisu sememangnya sedap. Rasa macam mabuk cinta, gila bayang pada kek ni semua dah terubat apabila dapat menikmati tiramisu ni sepuas2nya. FYI, tiramisu akak ni tak ditabur dengan serbuk nescafe sebab risau pulak anak2 tak suka. Sesekali dapat menikmati makanan sebegini memang best, apalagi anak2 semua menyukai rasanya. 

(Jom kita tengok resepinya... :)


UNTUK SPONGE CAKE
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cawan tepung gandum halus
  • 1 cawan gula
  • 50 ml susu segar
  • 15 g mentega dicairkan
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu besar esen vanila
UNTUK FILLING & TOPPING
  • 1 cawan fresh cream
  • 1 cawan cream cheese
  • 1/2 cawan gula aising
  • 1 sudu besar serbuk nescafe
  • 1 cawan air panas
HIASAN
  • Buah strawberi segar
  • Love letters perisa strawberi (biskut belanda)
  • Coklat masakan & coklat putih
Cara membuatnya
  1. Panaskan susu segar dan cairkan mentega didalamnya dan ketepikan dulu
  2. Asingkan telur putih dan kuningnya. Pukul kuning telur dengan sebahagian dari gula sehingga sebati & kembang. Guna kelajuan tinggi
  3. Dalam bekas yang berasingan, pukul dengan kelajuan tinggi telur putih dengan baki gula sehingga betul2 kembang
  4. Tepung gandum dicampurkan sekali dengan serbuk penaik dan diayak bersama2, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan putih telur tadi dan tukar kelajuan sederhana sehingga rata
  5. Masukkan pula kuning telur ke dalam adunan ini dan gaulkan sehingga sebati
  6. Masukkan adunan susu cair & mentega cair tadi ke dalam adunan, kaup balikkan sehingga sebati
  7. Terakhir baru masukkan esen vanila dan gaul sehingga rata
  8. Griskan bekas kek 8 inci dengan sedikit mentega & lapikkan dengan kertas baking & griskan diatasnya juga
  9. Masukkan semua adunan kek tadi dan bakar 180C selama 30 minit atau sehingga masak
CARA MEMBUAT LAPISAN KEK DENGAN KRIM
  1. Sejukkan terlebih dahulu kek dan bahagikan kek kepada 2 bahagian
  2. Campurkan fresh cream, cream cheese & gula aising yang sudah diayak terlebih dahulu, pukul dengan kelajuan tinggi sehingga betul2 kembang & ringan
  3. Bancuhkan serbuk nescafe dengan 1 cawan air
  4. Tuangkan perlahan2 bancuhan nescafe ke atas 1/2 kek tadi
  5. Sapukan adunan fresh cream ke atas kek tadi dan letakkan strawberi yang dihiris2 dibahagian atas krim
  6. Letakkan 1/2 bahagian kek lagi di bahagian atas dan tuangkan lagi bancuhan nescafe perlahan2 diikuti adunan fresh cream (sama seperti langkah 4 & 5)
  7. Sapukan disekeliling kek dan rehatkan sebentar dalam fridge selama sejam
  8. Keluarkan kek & taburkan dengan serbuk koko di bahagian atasnya. Akak hiaskan dengan strawberi segar yang dicelup dengan coklat masakan, wafer & parutan coklat, boleh ikut kreativiti masing2

8 comments:

  1. fav mamma olyn kek tiramisu niii!! sedap & menarik sgt :)

    ReplyDelete
  2. salam azlina,nmpk sgt sedap kek tiramisu mu itew..sy tak prnh wat lagik sbb dah set dalam paler kek ni ssh..

    ReplyDelete
  3. Mamma Olyn..mmg sedap kek ni, akak pon suka rasanya tp xleh mkn bnyk sbb sgt2 lemak berkrim.. :)

    Lina_pg...Setting dlm paler tu boleh je betulkn balik kan! Sebenonye x susah mana, janji semua bhn2 ada baru sonang nk buatnye..Jom nak tuko dgn kek oren yg yummy2 tu, i like orange kek :)

    ReplyDelete
  4. Wow! cantiknya Tiramisu Cake ni...Azlina boleh dicuba...kak cek copy resepi ya...

    ReplyDelete
  5. salam kak ..wah ni yang risau nak jalan2 ni..ada je benda yang buat kecur liur hehe..ada lagi dak kak?

    ReplyDelete
  6. Cik Cek...cuba la buat nnt bg akak rasa sikit yea! Deko yg simple aje sbb xde masa nak deko lebih2..jadi ler tu.. :)

    Suri solehah...Alahai kek tu dah abis la...Takpe2, nanti bila free tu cuba la buat. Tentu anak2 suka mkn kek ni. Dah buat nnt bg akak rasa sikit iye.. :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikumwbh...Kak Azlina.....tq sudi visit ayu td. Bsy ngat sbb minggu dpn balik kg la kita....yey....

    wah wah wah...ceny punyer kek bday.......kebaboooooom......pandai kak wat tiramisu yer....ayu blom cube lagi...minta simpan resepi dolu2 ok.....

    :)

    ReplyDelete
  8. Ayu Safieza...Waalaikumussalamwbh, ambik la resepi tu, bila2 free nnt cuba la buat yea..Mst sibuk mengemas brg skrg ni kan, smoga perjalanan balik nanti dimudahkan Allah.. :)

    ReplyDelete