Tuesday, February 1, 2011

TOM YAM UDANG GALAH

Assalamualaikum, semua org dah tido nampaknye tuuu...Logik la kan dah tido sebab dah nak pukul 12 tgh malam ni. Lain la macam akak selagi tak pukul 1-2 pagi jangan harap la nak tido. Tapi bukan sebarangan tak tido tau. Nanti ada pulak yang ingat keja akak malam2 pergi curi ayam rumah jiran pulak..wahaha..acah je tu!!! Akak tidur lambat sebab ada agenda akak yang tersendiri ok...Tak payah bagitau la kat sini eh!
Udang galah masakan my hubby yang suka menunjuk2 kehandalannya memasak di dapur. Suami akak ni memang semenjak zaman anak teruna suka masak memasak. Kalau kat tempat kerjanya dulu, sempat lagi buat dapur mini kat bahagian belakang bank, sempat lagi main masak2 pulak dia kat tempat keja. Tapi takpe la sebab dia boss kat situ. Sape berani nak marah kan! Kalau kat bank akak dulu pulak jgn berangan la nak buat mcm ni...Cari nahas namanya weh... So, bila dia masak2 kat bank tu semua staff akan dapat merasai masakannya tu yang sememangnya sedap...Takpe kan puji laki sendiri!
Wokey la..resepi macam kat bawah ni...Selamat Tidooo...Tata titi tutu....
BAHAN BAHAN
  • 1 kg udang galah
  • 3 ekor sotong dipotong kecil2
  • 5 sudu besar pes tom yam
  • 1/2 kiub pati ikan bilis
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1 labu bawang besar jenis holland dipotong bulat
  • 1 hirisan lengkuas diketuk
  • 3 batang serai diketuk2
  • 10 bji cili padi diketuk2
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 tangkai ketumbar dihiris2
  • 3 biji tomato dibelah 4
  • 5 jagung muda dipotong kecil
  • Bunga kobis secukupnya
  • Garam jika perlu
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan 2 sudu minyak dan tumiskan pes tom yam sampai naik bau
  2. Masukkan serai, cili padi, & pati ikan bilis dan kacau2kan
  3. Tambahkan air secukupnya, jgn banyak sangat biar pekat2 sikit baru terangkat
  4. Dah mendidih kejap tu masukkan sos ikan diikuti udang galah & sotong, biarkan ia mesra dengan kuahnya sekejap. Sotong tu sebagai penambah rasa je...
  5. Agak2 dah nak mendidih cepat2 masukkan tomato, diikuti bunga kobis, jagung muda, bawang besar & terakhir sekali daun ketumbar & daun limau purut
  6. Biar dia mendidih sebentar je, terus tutup api & sedia untuk dihidangkan
Syioknya hirup kuah tomyam ni musim sejuk2 gini...

6 comments:

  1. semua dah tido...tinggal saya jer yg belum kak...org dah bgn baru saya lak tido...hehe btw terliur nengok tomyam akak ni terasa nk hirup kuah tu panas2 la...sedapnya!

    ReplyDelete
  2. Salam kak Azlina,
    Bertuahnya dapat suami yg pandai masak. senang bila kita tengah tak sihat atau berpantang. :))

    Tomyam udang galah tu sungguh buat saya kecur. Saya tak pandai buat tomyam yg sedap. tak tau nape... biasa saya guna pes adabi.
    kak azlina buat tom yam guna pes tomyam apa? Tom yam yg sedap mmg kena ada bau daun ketumbar ya kak? mintak tips. hehe..

    ReplyDelete
  3. Nieza, tgh sejuk2 tu mmg best dpt hirup tomyam panas kan...dh terliur tu baik gi msk cpt2 ya!! :)

    Nur, Alhamdulillah, hubby jenis ringan tulang. Kalau time akak sihat pon dia masak jugak...hehe..Simple je msk tomyam ni. Yg penting jgn over memasaknya nnti dh x sedap rasa kuahnya. Ketumbar tu buh sikit je, buat syarat..Pes Adabi tu pun dh sedap. Lebihkan pes baru terangkat. Akak guna pes tomyam dari Thailand sbb tgh ada stok lg. If dh xde guna jugak yg Adabi tu. Actuallykan pes ni boleh buat sendiri, tp akak malazzzz...baik kita guna yg ready made tu je..haha

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete