Saturday, February 12, 2011

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

Assalamualaikum....Salam petang Sabtu buat semua yang sudi ke sini. Dah minum petang ke belum? Akak ni baru tengah2 dok fikir2 apa nak buat utk makan petang ni, yg simple2 je kot.
Sambal tumis udang petai ni akak masak tengahari tadi. Hari tu ada tempahan katering, salah satu menunya sambal udang ni la, tapi entah kenapa akak rasa tak puas hati sebab tak berapa pedas sambalnya tu, mcm tak ngancam je...Biasa la akak ni kalau masak sambal2 mcm ni kalau tak pedas sendiri yang terasa tak puas hati. Reason tak buat pedas tu sebab takut ada yang tak gemarkan pedas. So, kali ni buat yang betul2 pedas baru terangkat...
Resepinya seperti di bawah ni yea....
BAHAN BAHANNYA
  • 1 kg udang sederhana besar, dipotong bahagian kepala & dibersihkan & ditoskan
  • 5 papan petai, dikopek isinya seperti biasa
  • 3 senduk besar cili kering kisar
  • 10 biji bawang merah *
  • 1 labu bawang besar *
  • 5 biji bawang putih *
  • 2 cm halia *
  • 2 sudu makan belacan
  • 1/2 cawan air asam jawa pekat
  • 1/4 cawan santan pekat
  • 3 biji buat tomato dibelah 4
  • Bawang besar dipotong bulat2
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA

  1. Kisarkan kesemua bahan bertanda * sehingga betul2 lumat
  2. Panaskan 1 senduk minyak, masukkan belacan & goreng sebentar je
  3. Masukkan semua bahan kisar termasuk cili kering kisar dan tumiskan agak lama & biarkan ia agak garing
  4. Masukkan udang dan kacau2kan biar sebati dengan sambal tadi
  5. Diikuti santan pekat, buah tomato dan bawang besar, kacau2kan lagi
  6. Yang terakhir baru masukkan petai, garam dan gula secukup rasa
  7. Boleh la ditutup api apabila sudah mendidih dan sambalnya pekat.

2 comments:

  1. Hi Azlina, your this sambal tumis petai udang looks so good.
    My wife loves it, but I will take a pass....will eat the udang only, ha ha.
    Apa udang you use? Udang harimau?
    Have a pleasant weekend and keep a song in your heart. Lee.

    ReplyDelete
  2. Hi Uncle Lee...this prawn sambal with sticky beans is one of my family signature dish. Talking about the petai...yupp...it is either you love it or hate it. As for me, I will pick out all the prawns & leave behind the petai..:) I used large prawns, definitely not udang harimau. Thanks for dropping by & have a great weekend!!! :)

    ReplyDelete