Ikan bawal yang bermandikan sambal ni bukan yang akak masak hari ini, tapi dah beberapa hari punya gambo. Esok kan...akak kan...kena masak ikan bawal macam ni 130 ekor, mungkin kena lebihkan sikit nanti. So besok akak tak mungkin sempat nak tonggek2 ambik gambonya sebab mesti akak lintang pukang nak siapkan beraneka menu yang lain, jadik ni la akak tunjuk siap2 rupa ikan bawal tu... Resepinya...
- 8 ekor ikan bawal disiang & dibersihkan
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 10 biji bawang merah *
- 5 biji bawang putih *
- Sedikit halia *
- Sebatang serai *
- 1 sudu kecil belacan *
- 2 biji buah tomato dibelah 4
- 3 sudu makan santan pekat
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 sudu makan gula
- Sedikit garam
- Sedikit daun bawang & daun sup dihiris halus2
- Ikan bawal dilumur dengan sedikit kunyit & garam dan digoreng sehingga garing dan ketepikan dulu
- Tumiskan semua bahan kisar dengan 3 sudu makan minyak sehingga naik bau dan agak garing, ambil masa lama sikit supaya sambalnya sedap
- Masukkan buah tomato, kacu2kan sebentar baru diikuti santan pekat dan kacau2kan lagi
- Masukkan pula air asam jawa diikuti gula dan garam secukup rasa dan kacau2kan hingga sebati
- Tunggu hingga sambal jadi betul2 pekat dan tutup api
- Tuangkan sambal ke atas ikan bawal yang siap digoreng tadi
- Taburkan sedikit daun bawang & sup yang dihiris2 ke atas sambal dan boleh la dihidangkan
No comments:
Post a Comment