Tuesday, November 2, 2010

RENDANG PEDAS UDANG GALAH SUNGAI

Salam buat semua yang akak sayangi...ada tak yang akak tak sayang? Jawapnya takde..sebab akak ni memang penyayang orangnya tau...(rasanye semua yang rapat dgn akak dah tau..cececeh) Sayang...SAYANG...SaYaNg...Hari ni mood tersangat la baik sampai kucing2 pun nak akak cium2 semuanya..Ngeee Al kisahnya kat gambar tu udang galah yang akak masak pagi tadi. Pagi2 lagi hubby dah beli udang galah kat Pasar Tani..katanya udang galah sungai. Besar2 udangnya you....Emmm...terus masak je lah, sebab kalau simpan2 dalam fridge dah tak fresh la kan!
RESEPINYA
1 kg udang galah sungai
10 biji bawang merah *
1 biji bawang besar *
5 biji bawang putih *
2 cm halia *
1 cm lengkuas *
2 batang serai *
1 cm kunyit hidup *
3 biji buah keras *
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar kerisik
1 mangkuk santan pekat
1 helai daun kunyit dihiris halus
1 keping asam gelugur
Gula dan garam secukup rasa
2 sudu besar minyak
  • Semua bahan bertanda * dikisar halus
  • Tumiskan dengan sedikit minyak sehingga kekuningan
  • Masukkan cili kisar, tambah sedikit air dan kacau2kan sehingga naik bau
  • Masukkan udang galah diikuti santan pekat dan kacau2kan selalu
  • Tunggu mendidih dan masukkan asam gelugur
  • Bila dah agak pekat kuahnya boleh masukkan kerisik diikuti garam dan gula secukup rasa
  • Yang terakhir baru masukkan daun kunyit, kacau2kan hingga rata dan boleh la ditutup api dan sedia untuk dihidang.

2 comments:

  1. Salam kak..sedap nye udang .tumpang mkn yek :)

    ReplyDelete
  2. Wsalam Mummyseri...kalau dekat boleh la bagi rasa kan! Sedap tau udang galah ni..manis rasanya..

    ReplyDelete