Monday, October 20, 2014

SEDAPNYA KEPAK AYAM BBQ


Assalamualaikum...Kesibukan bekerja biasanya menyebabkan akak menyediakan menu yang simple untuk makan malam anak2. Walau sesimple mana pun akak akan pastikan hidangan itu merupakan kesukaan mereka.

Seperti chicken wing ni yang sangat2 disukai dan amat mudah disediakan. Tak best la kalau meratah ayam semata2 so pasti akan ada coleslaw dan kentang goreng sebagai hidangan tambahan.

Kepak ayam bbq ni memang tersangatlah lazat rasanya dan mengalahkan yang dijual di restoran makanan segera yang terkenal tu (kata anak2 lahh...) Kalau beli udah la mahal kemain, cerr buat sendiri kan dapat makan banyak. Dan yang paling penting ia disediakan dari dapur kita, air tangan kita adalah yang terbaik buat anak2.

Memang tak boleh lama la nampaknya sebab baby akak dah gigit2 & cakar2 badan mamanya sambil tarik2 baju lagi...adoiii la cayang Nailah nii..dia memang pantang tengok akak ngadap komputer..ok jom tengok resepinya dibawah ni...

BAHAN BAHANNYA

  • 12 ketul kepak ayam ( setiap satu dikerat menjadi 2 ketul kecil)
  • 5 sudu besar sos BBQ
  • 1 sudu besar paprika
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 1 sudu teh garam 
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar madu
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAANYA
  1. Satukan kesemua bahan2 diatas (kecuali kepak ayam) didalam mangkuk besar dan gaulkan sehingga sebati untuk diperap dengan kepak ayam.
  2. Masukkan kepak ayam ke dalam mangkuk tadi dan gaulkan dengan sempurna.
  3. Kemudian masukkan kepak ayam ke dalam fridge bahagian chiller selama paling kurang 1 jam (lebih lama diperap lebih sedap rasanya)
  4. Panggang di dalam oven pada suhu 200C, jangan lupa tukar ke fungsi grill pada oven.
  5. Semasa proses memanggang, keluarkan air ayam yang bertakung pada bekas supaya kepak ayam cepat garing.
  6. Setelah 20 minit terbalikkan ayam supaya garing kedua2 belahnya. 
  7. Keluarkan kepak ayam dari oven setelah warnanya garing keemasan.

No comments:

Post a Comment