Wednesday, October 15, 2014

KEK KEJU MELELEH LA SANGAT


Assalamualaikum...Rindu kemain nak membaking ni. Teringat saat2 mengandungkan Nailah dulu..semua  kerja2 dapur akak tak berkenan. Memasak pun jadi malas semacam je..Berbeza betul waktu mengandungkan kelima2 anak lelaki rasa sangat2 seronok memasak. Balik ofis ada je nak masak itu dan ini..terbalik pulak situasinya.

Anyway, pengalaman mengandung Nailah adalah sesuatu yang sangat berharga, maklumlah di usia 40an diberi kesempatan  dan rezeki oleh Allah mendapat anak yang dinanti2kan iaitu perempuan. Ehh..dah melalut la pulak...

So, finally kek keju ni atau nama omputihnya snow cheesecake berjaya jugak akak siapkan dengan sedikit bantuan dari anak2. Nak sangat makan kek ni kena la bantu mama kan!! Resepi dari Hanamemories menjadi pilihan kerana triple cheesenya tu..Snowcheese cake asalnya kek span pun sedap jugak kan..tapi dah alang2 nak makan cheese tu baik buat je ciskek, lagipun lama dah tak merasa ciskek...on top of that ciskek ni pun jenis ringan2 je..tak rasa muak pun bila memakannya.

Kalau ikut cara anak2 bujang akak (termasuk babahnya), depa akan masukkan slice cake ke dalam microwave buat beberapa saat bior cheese cair then baru dimakan...Memang sangat2 leleh, I tell u..

Ok, resepinya dibawah ni di copy dari HANAMEMORIES (terima kasih ya)


RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara

Untuk Kek -
  •  Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan. 
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti ais kemudian potong dan hidangkan.

                                                        Kan dah kata....meleleh la sangat...

1 comment:

  1. mmg bgi trliur btol la cheesecake ni, kalo buad resepi ni msti satu family berebut2 mkn ..

    ReplyDelete