Sunday, February 10, 2013

OPERA CAKE DI CH



Assalamualaikum semua...Mula2 nak gelak dulu kat diri sendiri bila tengok n3 Januari I sebanyak nan 1 itu..kah3..Apakan daya tangan tak sampai...Nyampah betul, tak abis2 dgn alasan tu je kan! Abis nak letak alasan apa ke lagi. Sememangnya tangan akak tak sempat nak mengupdate...

So, pendek cerita  kek opera ni I buat sebelum ke Cameron tempohari...(tempohari tu actually dah lama dahhhh..) Udah lama teruja bila tengok opera cake di beberapa blog but lastly I decided to try resepi dari Juicy Cafe. Boleh pengsan tengokkan kek operanya yang menawan.

I buat kek ni agak2 kelam kabut la sebab banyak benda nak settlekan, Mana nak siap luggage sendiri, hubby & anak2. Depa ni semua manja, ngengada pun iya. Semua nak tunggu mama pilih baju, seluar...nasib baik yg dalam tu reti pilih sendiri. Mana nak buat kek opera lagi. Yang I pun satu hal dah tahu nak naik ke Cameron dan dan tu nak membakingnya. Ntah la, semangat dah datang & tak mampu kutepis...kih3

Sukat punya sukat, putar punya putar jadi pun akhirnya. Tapi frust sikit sebab ganache I tak cukup untuk cover the whole cake..Tu yang appearancenya cukup2 makan je tuu..huhu...:(( Apa2 pun yang penting rasanya memang sedap sampai menjilat piring. Di kesejukan malam tu anak2 pun potong kek & makan punya lah best..Cuma bila dah bawa balik lebihan kek tu rasa dia dah jadi keras la sebab dah turun naik bukit gamaknyee..

Apa2 pun buat sesiapa yang nak tahu camne rasanya kena la cuba membuatnya sendiri. Boleh refer resepinya di bawah ni sumbangan Juicy cafe & resepi asalnya dari Chef Alex Goh. Thanks for sharing ya & izinkan akak siarkan resepinya disini for my further reference.

OPERA CAKE

SUMBER : JUICY CAFE


150 gm gula aising*
45 gm tepung gandum* - *satukan dan ayak
150 gm badam kisar
4 biji telur A
30 gm butter - cairkan dan sejukkan sebentar
3 biji putih telur
30 gm gula castor


Cara2nya..
1. Dalam bekas, satukan gula aising, tepung gandum dan badam kisar.
2. Masukkan telur sedikit2 dan gaul sehingga adunan sebati.
3. Tambahkan butter dan gaul biar rata.
4. Dalam bekas lain, pukul dengan mixer putih telur bersama gula castor sehingga bertanduk.
5. Masukkan ke dalam adunan butter, gaul dengan spatula sehingga sebati.
6. Lenserkan loyang 8x8 inci dgn butter, lapik kertas minyak dan sapu dengan butter lagi.
7. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 30 minit.
8. Biarkan kek sejuk, kemudian potong kepada 3 bahagian.
9. Letak kek lapisan bawah atas papan kek sudukan dengan coffee syrup.
10. Sapukan coffee buttercream pada semua bahagian kek, di ikuti dengan sapuan ganache.
11. Tindihkan kek lapisan kedua, ulang cara2 nombor 9 dan nombor 10.
12. Akhir sekali, tindihkan kek lapisan ketiga, sudukan dengan coffee syrup, di ikuti sapuan coffee buttercream ke seluruh bahagian kek.
13. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga cream mengeras.
14. Keluarkan kek dari peti sejuk, letak kek atas redai yang di lapik dengan loyang, tuang ganache dari atas, biar ganache meleleh dengan sendiri ke seluruh bahagian kek.
15. Hias ikut kreativiti masing2, sejukkan biar ganache mengeras.
16. Potong sisi kek (jika mahu) seperti gambar. ( yg ni akak tak sempat buat, kalau buat mesti cun)


Bahan2 coffee syrup..
100 gm air panas
30 gm gula castor
1 sdb serbuk kopi segera
Cara2nya..
1. Satukan air panas dengan gula, kacau sehingga gula larut.
2. Tambahkan serbuk kopi segera dan kacau sebati.
Bahan2 coffee buttercream..
300 gm butter
80 gm gula aising - ayakkan
1 1/2 sdb coffee emulco
Cara2nya..
1. Pukul butter dan gula aising sehingga gebu.
2. Tambahkan coffee emulco, pukul lagi sehingga sebati.
Bahan2 ganache..
130 gm uht whipping cream
250 gm coklat compound - sagat halus
20 gm butter
Cara2nya..
1. Buat selepas coffee buttercream mengeras.
2. Panaskan whipping cream atas api kecil sehingga berbuih di tepi2 periuk.
3. Tutup api dan tambahkan coklat dan butter, gaul sehingga adunan semua larut.

2 comments:

  1. salam Kak Ina.....lama betui xbersiaran. Sekali bersiaran tuu dia, tayang kek pulakk..hu...hu....pa-pa pun kek tu nampak menawan dan sedap hu...hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Nasya...sesekali teringin gak membaking walaupun masa begitu cemburu pada I..kek x cukup ganache camtu la ghupe dia :))

      Delete