Tuesday, April 3, 2012

TOM YAM LIDAH :-P :-P



Assalamualaikum...Puas sudah berehat hujung minggu lalu dan kini rutin harian seperti biasa semula. Memang kesibukan sekarang ni boleh la dikategorikan luarbiasa (siapa yang tidak ehhh ? ) Emmmm.....agak memeningkan apabila nak menyediakan beraneka menu untuk NKK (nasi kandar korner) dan pada waktu yang sama menyiapkan bermacam tempahan yang tidak disangka2 dari customer pula. Itu belum lagi bab jadi supir jemput anak2 balik sekolah. Ditambah pulak jalan raya di Tapah ni bukannya macam di Kampar yang lebih lancar & tenang. Sesaknya jalan mengalahkan bandar besar la pulak...bertambah2 pening kepala aii ni tau!!

Ok la, cukuplah tu bab mengomel, bukannya apa saja nak luahkan apa yg terbuku dihati & perasaan (bab yg jadi supir tu la...menci sangat tau!!) Ok3...cerr tengok gambo... Memang selalu jugak buat tom yam ni cuma beza pada bahan2nya tu. Kali ni akak gunakan lidah lembu yang dah lama membeku dalam freezer..Actually kan part lidah ni lebih sedap dari daging lembunya tu..bila dihiris nipis2 cepat je dah empuknya. Kalau dibuat panggang, cicah pulak dengan air asam lagi la....Memang tersangatlah mudah buat sup tomyam ni kan, tapi resepinya tetap ada di bawah ni...Jumpa lagi :-))




BAHAN BAHAN


  • 1 bahagian lidah lembu (direbus sampai empuk)
  • 1 kiub tom yam
  • 1 paket pes perencah tomyam
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 2 batang serai
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
  • 1 cm lengkuas diketuk2
  • 1 labu bawang besar dipotong bulat
  • 5 tangkai cili padi diketuk2
  • 2 buah tomato dibelah 4 setiap satu
  • Cendawan tiram secukupnya
  • Putik jagung dikerat memanjang
  • Bunga kobis dipotong kecil
  • Lobak merah dihiris 
CARA MEMBUATNYA
  1. Masukkan kiub tom yam, pes perencah, sos ikan, serai, lengkuas dan cili padi ke dalam periuk dengan lebihan air rebusan daging dan masak sehingga mendidih perlahan2
  2. Kemudian masukkan hirisan daging lidah ke dalam periuk dan biarkan ia merenih sebentar
  3. Apabila sudah mendidh dan daging pun sudah betul2 lembut, masukkan bawang besar dan tomato
  4. Terakhir diikuti dengan sayur sayuran yang keras dahulu seperti lobak merah, diikuti dengan bunga kobis, putik jagung dan cendawan
  5. Sebelum dipadamkan apinya masukkan daun limau purut dan jus limau kasturi dan kacau2kan sebentar sahaja. Angkat dan sedia untuk dihidangkan