Wednesday, March 7, 2012

SOTONG KICAP BEREMPAH


Assalamualaikum...Semenjak dua menjak ni agak sibuk sampai tak berkesempatan menjenguk ke sini. Sebelum ditinggalkan lebih lama sampai hilang mood nak berblog, baik akak masukkan n3 sotong ni ha..Sesetengah orang tak boleh makan sotong sebab akan timbul rasa alahan gatal, ada yang alergik, takut gout dan mcm2 lagi. Tapi bagi akak sekeluarga masakan seafood mcm sotong, ketam, udang ni selalu ada dalam menu harian. 

Bagi akak makanan bukannya pemberi masalah, cuma kita yang memakannya haruslah berpada2. Cukuplah jamah 2 - 3 ketul, jangan la makan sampai tak ingat, makan cam gitu baru la boleh mendatangkan penyakit pada diri sendiri. Dan bila dah datang penyakit langsung kita dah tak berpeluang lagi menikmati makanan2 sebegini sebab terpaksa berpantang makan pulak.

Baiklah, bagi penggemar masakan sotong seperti famili akak boleh tengok resepinya di bawah ini ya...Selamat Malam.. :))


BAHAN BAHAN

  • 12 ekor sotong sederhana besar (dibersihkan & ditoskan)
  • 2 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 mangkuk santan sederhana pekat dari 1/2 biji kelapa
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 tangkai cili merah dibelah tengah
  • 3 tangkai cili hijau dibelah tengah
  • 2 helai daun limau purut
  • Garam secukup rasa
  • 1/4 air asam jawa
BAHAN PENUMIS
  • 1 labu bawang besar dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 1 cm halia dihiris nipis
  • 1 batang serai diketuk2
  • 1 tangkai daun kari

BAHAN BAHAN DIKISAR BERSAMA
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia

CARA MEMBUATNYA

  1. Mula2, panaskan 2 sudu minyak masak dan tumiskan bahan2 penumis sehingga naik baunya
  2. Kemudian masukkan bahan2 kisar, diikuti dengan rempah kari, kacau2kan biar sebati dan biarkan rempah agak garing. Jika rempah terlalu kering, masukkan sedikit air
  3. Apabila rempah dah garing, masukkan kicap lemak manis & sos tiram, kacau lagi
  4. Diikuti dengan santan, kacau2kan dan apabila kuahnya hampir mendidih masukkan cili merah & cili hijau, garam dan air asam jawa, biarkan kuah mendidih & menjadi agak pekat
  5. Yang terakhir baru dimasukkan sotong yang sudah ditoskan sehingga betul2 kering airnya, kacau2kan sekejap, apabila kuahnya telah mendidih sekali lagi boleh la terus ditutup api, jangan masak sotong terlalu lama sebab ia akan jadi keras & liat. Sedia untuk dihidangkan



2 comments:

  1. salam kak lina..

    sy suka gak sotong.. tp selalu takde idea nak msk apalah ngan sotong tu.. balik2 di buat sambal.. hehehe...

    anak sy yg no. 2 memang alahann.. biasanya kalau mkn udang ketara nampak alahannya.. terus naik gegata sampai bintat2 merah kat seluruh badan.. terpaksa berpantang lah dulu dr mkn udang.. huhu...

    ReplyDelete
  2. Sotong kalau masak sambal memang sedap, apa lagi kalau mkn dgn nasi lemak lagi laa..Utk anak2 kecil kalau ada alergik boleh refer kat klinik..rasanya ada ubat yg sesuai...kawan akak ada sorang anak mcm tu, tp lepas jumpa specialist terus hilang alergiknya:))

    ReplyDelete