Monday, February 13, 2012

OPOR DELI


Assalamualaikum buat anda semua yang sudi hadir di sini. Terima kasih ya diucapkan atas kesudian tersebut walaupun tiada n3 terkini memandangkan tuan empunya blog lagi kesibukan dengan 1001 macam hal. Bila dah ada kelapangan maka sampailah akak disini dan menu kali ni merupakan masakan daging yang merupakan resepi mama akak..

Masakan ni jenis yang kering, lebih kurang macam rendang sebab perlu dimasak lama la jugak. Sesekali bila dah tak tahu nak masak apa dengan daging boleh la cuba resepi ni. Anak2 pun semua suka, itu yang paling penting. Apa kata terus dengan resepinya di bawah ni sebab tuan empunya blog tetiba mcm dah tak berapa reti nak menyusun ayat dah pulakkkk...Selamat Mencuba..... :))


BAHAN BAHAN

  • 600 g daging dipotong seperti biasa
  • 3 ulas bawang merah dimayang halus
  • 3 ulas bawang putih dimayang halus
  • 2 labu bawang besar dihiris bulat
  • 2 biji tomato dibelah 2 setiap satunya
  • 2 tangkai cili merah dibelah tengah
  • 2 keping asam gelugur
  • 1/2 biji kelapa dijadikan santan pekat atau 1 cawan susu cair
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Minyak utk menumis

BAHAN YANG DIKISAR BERSAMA
  • 1 batang serai
  • 5 tangkai cili padi
  • 3 tangkai cili merah
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 hirisan halia
  • 1 hirisan lengkuas
  • 1 sudu teh lada putih

CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dimayang halus. Apabila sudah agak layu masukkan bahan2 yang dikisar, biarkan ia agak garing sebentar
  2. Kemudian masukkan daging dan diikuti dengan santan atau pun susu cair. Biarkan ia mendidih perlahan2 sambil dikacau2kan.
  3. Apabila daging telah empuk masukkan asam gelugur, kacau2kan biar sebati
  4. Masukkan pula buah tomato, bawang besar, cili merah, garam & gula, kacau2kan dan biarkan sehingga kuahnya pekat dan kering barulah ditutp api dan sedia untuk dihidangkan

6 comments:

  1. hmmm..sedapnya dimakan ngan nasi panassss..

    ReplyDelete
  2. Sedap nampak opor deli tu ina, nak sama rendang tapi kalernya sama msk kurma. kalo anak2 suka mmg puas hati msk walaupun lama sikit

    ReplyDelete
  3. assalam kak Ina..ala-ala rendang ni..mesti sedap.Cicah ngan roti pun sodap ni

    ReplyDelete
  4. Mas...cicah dgn roti pun sedap juga. Kalau kena nasi panas2 xyah lauk lain pun xpe.. :))

    EmbunRosaliza..Warna dia lain sbb x bubuh cili kering. Budak2 kat rumah ni kalau bab lauk x banyak ragam, tp bab kuih muih mmg bnyk songeh.. :))

    Lina_pg...Waalaikumussalam, betul la sgt tu, akak pun kalau ada lauk lebihan tu buat cicah dgn roti, dgn capati or roti canai pun ok!! :))

    ReplyDelete
  5. Tetengahri...lapo lak tgk lauk ni...akak lum makan lunch ni...:)

    ReplyDelete
  6. salam ina...
    ucu datang bawak pinggan kosong ni, nk minta lauk buat malam nanti boleh ke...?
    sedap ni makan dgn nasik panas2...pastu ada ikan kering, lagi lah terangkat...

    ReplyDelete