Assalamualaikum semua, sempat lagi akak nak tayang popia pedas hasil resepi dari dapur Mas ni. Akak buat bersama anak2 semalam lepas iftar... bab menggulung kulit popia ni suka sangat la depa semua. Yang paling bongsu si Amsyar pun sibuk nak buat, kalau tak bagi menangis pulak. So, kami pun pakat buat beramai2.
Memang asyik rasanya bila mengadap popia pedas ni. Anak2 akak semuanya suka. Sebaik je siap depa berulangkali makan. Nasib baik buat banyak...Bagi sesiapa yang teringin nak rasa kerangupan popia pedas ni silalah cuba resepinya dibawah ni yang akak copy dari dapur Mas, terima kasih yea sebab sudi berkongsi resepinya. Anda juga boleh klik di SINI <<
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
- 1 bungkus besar kulit popia
- 1 biji telur - pukul sikit @ bancuhan tepung gandum pun boleh
Bahan untuk sambal :
- 4 sudu besar cili kisar
- 1 biji sederhana bawang besar - dikisar
- 1 ulas bawang putih - dikisar
- sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
- garam secukup rasa
- sedikit kiub ikan bilis
- 5 sudu besar gula
Bahan sampingan :
- ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
- kacang tanah - goreng tanpa minyak
- bijan - goreng sikit tanpa minyak
Cara membuatnya :
- Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur @ bancuhan tepung gandum.
- Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
- Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
- Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka.
- Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.
No comments:
Post a Comment