Sunday, July 10, 2011

UDANG GALAH MERAH SERAI BEREMPAH


Assalamualaikum...Tentu semua sedang sibuk menyiapkan hidangan makan tengahari kan! Atau pun mungkin ada yang tengah menjamu selera bersama keluarga tercinta..Bagi akak pula, makan tengahari adalah sekitar jam 2-30 ke 3.30 ptg, lambat kan! Tapi macam tu lah kebiasaannya.



Udang galah sungai ni memang manis rasa isinya. Anak2 suka masakan kering macam ni, walaupun bagi akak lebih suka jika dimasak lemak cili api...Anak2 ni memang suka dapat meratah udang galah, bila time nasi dah habis dipinggan masing2 tibalah sessi ratah meratah pulak...emmmm bab ratah2 ni faham2 aje lah sape yang ngajonye kan..hik2...tambah kat bahagian kepala udang galah ni...Alahai sedapnye

 
Oklah, style akak masak adalah macam resepi di bawah ni....
BAHAN BAHAN
  • 1 kg udang galah sungai
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar gula (boleh kurangkan tu..)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Kacang pea dalam tin secukupnya
BAHAN UNTUK DIKISAR BERSAMA2
  • 8 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
CARA MEMBUATNYA
  1. Udang galah dibersihkan & ditoskan, lumur dengan sedikit kunyit dan garam lalu digoreng sehingga masak. Angkat & toskan
  2. Tumiskan semua bahan kisar dengan sedikit minyak masak, masukkan serbuk kari ikan & serbuk cili, kacau2kan sehingga naik aromanya & rempah agak garing
  3. Masukkan sos tiram, sos cili & sos tomato, kacau sebentar, masukkan pula gula & garam secukupnya
  4. Apabila kuah sudah pekat, masukkan udang galah tadi dan kacau biar sebati & mesra dengan kuahnya
  5. Terakhir baru masukkan kacang peas dlm tin dan kacau2 sebentar & bolehlah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan..

8 comments:

  1. sy pun suka kering2 mcm ni,mau bertambah2 nasi. :)

    ReplyDelete
  2. Deliah's Deli...boleh geng la dgn anak2 akak! jom la mkn, nasi banyak lg nie.. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...ni yang jeles ni ada udang galah kat sini.Best tu..kalau kt penang ni ssh la nk dapat udang galah..kalau ada pun kompom cekik darah nyerr..
    menu ni pesen kering2 sket/sambal bersalut ngan udang ke berkuah sket?nmpk sedap tu...kalau jumpa udang beso sket bleh try ni..err kalau wat menu mkn beradap sesuai tak?Adik sy nk kawen pas ry ni..minta tulun sy watkan menu meja pengatin.Nmpk cam sesuai je ni..

    ReplyDelete
  4. Lina_pg...Waalaikumussalam, masakan ni jenis kering tp kalau nk bg kuah sikit jgn msk sampai pekat sgt..akak rasa mmg sesuai lah kalau utk mkn beradap..nnt cuba la buat utk adik, pengantin x abis mkn boleh kita tolong abiskn... :)

    ReplyDelete
  5. azlina..salam perkenalan..minta maaf brtnya ni..restoran hijrah kat mana ya?i akan ke tapah ahad next week..ambil anak study kat situ ingat kalau dah tenghari tu nk singgah menjamu selera kat restoran u..

    harap tak keberatan ya..

    ReplyDelete
  6. Saniah...Salam perkenalan jua dr sy. Tempatnya di jln phg, depan kem askar, tp every sunday tutup la pulak...buat masa ini mmg sy lebih kpd makan tengahari..suka sgt kalau ada yg sudi dtg ke rest yg tak seberapanya tu... :)

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan...

    Aduss sedapnya !! Baru semalam bgtau hubby rasa nak mkn udang galah..

    kena try masak camni heheh..

    ReplyDelete
  8. Mamanajmi...Mmg sedap sehingga menjilat jari..ok, cepat2 la cari udg galah boleh msk utk en hubby tu, smakin cayang nnt dia tau..hehe

    ReplyDelete