Wednesday, July 6, 2011

RENDANG IKAN MAMONG

Assalamualaikum....Ada tak sesape yang dah cemuih makan rendang ayam, rendang daging ? Meh sini, meh sini...akak ada masak rendang ikan mamong. Kalau nak tahu akak lah peminat no 1 rendang ikan ni. 2 ekor pun senang2 habis kena ratah...hehehe pecah rahsia :)
Yang buat akak lagi suka memasaknya sebab mudah & cepat. Tak sampai 20 minit dah siap 1 menu...Ikan mamong yang digunakan semestinyalah yang fresh & bersaiz L or XL. Kalau ikan yang kecil2, kurus2 mcm tak cukup vitamin tu rasanya tak berapa sesuai sebab nanti hancur pulak. Akak letak je resepi dia di bawah ni yea.....

BAHAN BAHAN
  • 8 ekor ikan mamong saiz besar
  • 6 ulas bawang merah *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • Sehiris kecil lengkuas *
  • 1 batang serai *
  • 5 biji cili padi *
  • 2 biji buah keras *
  • Sedikit kunyit hidup * jika takde boleh ganti sedikit serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Sehelai daun kunyit dihiris halus2
Semua bahan bertanda * hendaklah dikisar bersama2

 
CARA MEMBUATNYA
  1. Ikan mamong dibersihkan dan ditoskan terlebih dahulu
  2. Didalam kuali, tumiskan semua bahan kisar dengan sedikit minyak sehingga naik aromanya, masukkan cili kisar dan kacau2kan
  3. Apabila cili nampak agak garing masukkan santan pekat, kacau lagi
  4. Diikuti dengan kerisik, asam gelugur, gula & garam secukup rasa, kacaukan lagi biar sebati
  5. Biarkan kuah mendidih seketika & menjadi agak pekat
  6. Terakhir, baru masukkan ikan mamong tadi kedalma kuah rendang dan tunggu sehingga ikan betul2 masak
  7. Masukkan hirisan daun kunyit, kacau perlahan2 supaya ikan tak hancur & tutup api serta sedia untuk dihidangkan

11 comments:

  1. assalam lina, sedap nmpk rendang ikn mamong tu, akk nk tanya ni, ikn tu nk sama ngan ikn kembung ke, sedap la nmpk

    ReplyDelete
  2. salam kak. lama dah tak sempat nak tinggal komen. selalu jenguk sambil lalu je, tak sempat nak menjamah menu akak yg sedap2 tu. ohh boleh buat rendang ye ikan ni? nak try la.

    ReplyDelete
  3. Assalam Kak, Apa khabar?lama tak singgah sini...wahhh rendang ikan special ni tak pernah mkn lagi sedapnya kalau dpt rasa ni..:)

    ReplyDelete
  4. sedapnya tengok rendang ikan tu....
    menyelerakan betoi...

    ReplyDelete
  5. السلام عليكم
    Ikan Mamong tu ikan apa yer? nampak rupa parasnya mcam ikan kembong besar tu? nampak menyelerakan..

    ReplyDelete
  6. kak..tak sangka ikan pun leh buat rendang..leh try ni

    ReplyDelete
  7. Kak Rosaliza..Waalaikumussalam, ha ah sememangnya ikan kembong tp yg beso2 saiznye. kat sini depa panggil mamong.. :)

    Umi..Maceh sudi jenguk ke sini yea. Sesekali tukar ikan la pulak, jemu asyik mkn ayam & daging kan! :)

    Nieza..Waalaikumussalam, akak sihat alhamdulillah..hrp Nieza pun sama. meh sini amik 2 ekor kalau nk rasa..hehe :)

    Mas..Takkan tengok je ikan tu, meh la mkn sekali. join akak meratah nk tak? :)

    Cendana Kasih..Waalaikumussalam, mmg ikan kembong tu, tp kat sini panggil mamong. akak mmg gemar masakan ni.. :)

    Suri Solehah..boleh je buat rendang ikan tp kenalah ikan yg masih segar & bersaiz besar supaya x pecah ikan tu..nnt Suri try la tau.. :)

    ReplyDelete
  8. Salam Azlina...

    He he ikan mamong tu ikan kembong ke...selalu dengo ikan mambong....mcm2 istilah ikan ni kan...

    Memang nampak sedap rendang ikan ni...kak cek lum pernah try buat...boleh gak kak cek try nanti...

    ReplyDelete
  9. Wah name mcam2 saya jumpe la skrg ni iye.. pelik2.. pelik dan unik.. nk merasa gak ikan ni.. harap dapt buat suatu hari nanti.. keep it up ;)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikumwbh kak Azlina....dtg nak tapau rendang ikan mamong ni ha....errr...ikan mamong tu ikan apa yer????

    ReplyDelete
  11. Ikan mamong? alaa...akak ni bab2 ikan memang tak pro tau. Lainkali tunjuk gambar ikan tu sebelum masak, boleh akak cari kat pasar...

    ReplyDelete