- 1 kg sotong putih
- 2 papan petai (diambil isinya)
- 3 biji ubi kentang dikupas & dihiris nipis
- 3 biji tomato dibelah 4 setiap satu
- 2 biji cili merah dihiris memanjang
- 1 labu bawang besar dihiris bulat
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan
- Serbuk kunyit secukupnya
- 1 sudu besar lada sulah
- 1 sudu besar gula
- Garam (jika perlu)
BAHAN YANG PERLU DIKISAR
- 8 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 10 biji cili padi
CARA MEMBUATNYA
- Sotong dibersihkan seperti biasa & ditoskan terlebih dahulu
- Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit secukupnya & serbuk lada sulah dan ketepikan dulu
- Panaskan minyak anggaran 2 senduk besar dalam kuali dan goreng ubi kentang sehingga empuk, angkat & ketepikan dulu
- Goreng pula sotong dengan api yang kuat sehingga masak dan terus angkat sotong, jgn goreng lama sangat
- Dengan lebihan minyak yang ada, tumiskan bahan kisar sehingga naik aromanya, masukkan sos tiram & sos ikan dan gaul sebati
- Masukkan tomato, cili merah & bawang besar diikuti isi petai dan kacaukan sebentar
- Terakhir baru masukkan sotong goreng tadi, kacau sekejap & masukkan ubi kentang, gula & garam secukup rasa, kacau2kan lagi biar rata
- Apabila sudah bergaul rata, boleh la ditutup api & sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment