Thursday, May 12, 2011

SOTONG GORENG KUNYIT BERLADA

Assalamualaikum...Sotong ni salah satu menu yang dimasak tengahari tadi. Nasib baik cepat siap memasaknya, dapatlah cikgu2 semua jamu selera makan nasi dengan sotong tu..Customer akak memang majoritinya cikgu..hari ni cikgu2 semua pakat datang awal pulak, normally depa semua tiba 1-2 petang, hari ni seawal 12.30 tghari dah sampai..Rezeki depa la dapat makan sotong yang fresh2 ni, panas2 lagi pulak tu...Terharu rasanya bila tengok cikgu2 ni setiap hari datang makan atau bungkus lauk pauk tanpa jemu2, terima kasih Cikgu...Bila ada customer yang sebegini lah yang membuatkan akak lebih bersemangat memasak setiap hari. Insya Allah kalau makan di sini, menu masakan setiap hari adalah berbeza. BAHAN BAHAN
  • 1 kg sotong putih
  • 2 papan petai (diambil isinya)
  • 3 biji ubi kentang dikupas & dihiris nipis
  • 3 biji tomato dibelah 4 setiap satu
  • 2 biji cili merah dihiris memanjang
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos ikan
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • 1 sudu besar lada sulah
  • 1 sudu besar gula
  • Garam (jika perlu)

BAHAN YANG PERLU DIKISAR

  • 8 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • 10 biji cili padi

CARA MEMBUATNYA

  1. Sotong dibersihkan seperti biasa & ditoskan terlebih dahulu
  2. Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit secukupnya & serbuk lada sulah dan ketepikan dulu
  3. Panaskan minyak anggaran 2 senduk besar dalam kuali dan goreng ubi kentang sehingga empuk, angkat & ketepikan dulu
  4. Goreng pula sotong dengan api yang kuat sehingga masak dan terus angkat sotong, jgn goreng lama sangat
  5. Dengan lebihan minyak yang ada, tumiskan bahan kisar sehingga naik aromanya, masukkan sos tiram & sos ikan dan gaul sebati
  6. Masukkan tomato, cili merah & bawang besar diikuti isi petai dan kacaukan sebentar
  7. Terakhir baru masukkan sotong goreng tadi, kacau sekejap & masukkan ubi kentang, gula & garam secukup rasa, kacau2kan lagi biar rata
  8. Apabila sudah bergaul rata, boleh la ditutup api & sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment