Wednesday, May 18, 2011

KETAM GORENG KICAP BEREMPAH

Assalamualaikum....Salam petang Rabu buat semua yang hadir disini. First time akak masak ketam berkicap, wah gelap je rupa ketam tu kan! Ni gara2 tengok rancangan Juara Kampung hari tu, ada pulak menu yang depa masak ketam berkicap. Tu yang dah teringin pulak nak cuba. Biasanya ketam ni akak masak merah bercili atau lemak cili padi. Memang sedap ketam ni, terasa manis sangat isinya, lagi best bila diratah2 begitu saja... Ok tanpa berlengah lagi, resepi dia akak letak di bawah ni....Lepas Asar ni kena keluar ke pekan cari bahan2 masakan untuk katering besok (itu pun aiii nak bgtau...hik2). Nampaknya besok sehari suntuk akak berperang lagi kat dapur, ada yang nak join ? :) BAHAN BAHAN
  • 10 ekor ketam (disiangkan & dibersihkan seperti biasa, toskan)
  • 2 sudu besar kicap pekat Tamin
  • 5 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 sudu besar serbuk rempah sup Adabi
  • 1/2 sudu besar serbuk cili kisar
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 biji cili merah dipotong memanjang
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 biji tomato dibelah 4 setiap satunya
  • 1 sudu besar gula
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit garam

BAHAN UNTUK DIKISAR BERSAMA2

  • 8 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • Sedikit halia

CARA MEMBUATNYA

  1. Ketam dilumur dengan serbuk kunyit & sedikit garam dan digorengkan dalam minyak yang panas sehingga masak & garing, angkat & ketepikan dulu
  2. Dengan lebihan minyak tadi, tumiskan daun kari & bahan2 kisar sehingga naik aromanya
  3. Masukkan serbuk rempah sup & serbuk cili, kacau2kan biar sebati
  4. Diikuti dengan sos tiram, kicap pekat & kicap lemak manis, kacau2kan lagi
  5. Masukkan cili merah, buah tomato & gula, kacau seperti biasa
  6. Terakhir baru masukkan ketam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya & boleh lah ditutup api. Sedia untuk dihidangkan

6 comments:

  1. Assalammualaikum Kak, apa khabar? wahhh sedapnya tgk ketam tu... nieza suka meratah jer ketam ni...kalau mkn tak ingat nasi dah ni...hehe

    ReplyDelete
  2. assalam na..sedapnya ketam kicap berempah tu

    ReplyDelete
  3. wah..ada mr.crab la..tak kira masak apa pun mr.crab mmg my peberet..sedap tuuu...ni kompom udah pinish

    ReplyDelete
  4. Nieza...Waalaikumussalam, Alhamdulillah akak tersgt la sihatnya..hehe..Org Finland camne? Tentu teringat2 lg pengalaman baru2 ni kan! Mmg setuju sgt tu, xyah nasi, ratah je baru puas mkn ketam...Thanks Nieza :)

    ReplyDelete
  5. Kak Rosaliza...Waalaikumussalam, mmg sedap sehingga menjilat kulit2nya skali..eeii x senonoh kan! :)

    Lina_pg..Betul tekaan Lina tu..dah lama finish nye, fav akak sefamili jugak..kami ni mmg kuat meratah.. :)

    ReplyDelete