Thursday, April 14, 2011

TAT TELUR

Tat telur memang favourite seisi rumah. Dah lama jugak tak buat tat ni. Kalau buat mesti kena 2 adunan baru cukup sebab rakyat kat rumah ni suka makan berkali2...Al maklumlah kan rakyat terdiri daripada hero2 yang sedang membesar. Terlanjur dah buat tat ni akak pun buat shell dia banyak2 & simpan dlm fridge. Bila2 rajin nanti boleh buat tat versi lain pulak. Resepinya akak dapat dari blog Aunty Yochana. Bagi yang suka makan tart macam rakyat di sini, cuba lah resepinya seperti di bawah ni BAHAN BAHANNYA
  • 125 g mentega
  • 60 g gula aising
  • 1/2 putih telur
  • 1 kuning telur
  • 200 g tepung gandum (diayak)
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Untuk kastad telurnya :

  • 280 g susu segar
  • 160 g gula
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu teh esen vanila

CARA MEMBUATNYA

  1. Campurkan mentega dan gula dan pukul sehingga kembang, masukkan telur putih & telur kuning lalu digaulkan sehingga sebati
  2. Masukkan esen vanila dan gaulkan lagi, diikuti tepung gandum dan gaul2kan sehingga menjadi doh. Rehatkan selama 1o minit
  3. Ambil adunan tepung secukupnya dan tekan2kan ke dalam acuan tat, jangan terlalu tebal. Cucuk2kan sedikit dengan tooth pick diatas adunan tepung
  4. Bakar setengah masak lebih kurang 10 minit
  5. Untuk membuat kastad telurnya, panaskan gula dan susu segar, tunggu hingga gula hancur dan tutupkan api
  6. Pukul telur sekejap saja (jangan sampai berbuih) dan tuangkan ke dalam campuran susu tadi. Masukkan esen vanilla dan kacaukan
  7. Tapiskan & masukkan ke dalam jag kecil
  8. Tuangkan dengan perlahan2 ke dalam acuan tat tadi dan bakar 175C selama 10 minit lagi atau sehingga kastad telur sudah sempurna masaknya.

7 comments:

  1. assalam kak...saya suka mkn tart telur ni tapi tak pernah buat lagi nanti boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  2. Wahh... nampak sedap tart telur akak...

    ReplyDelete
  3. peberet mas tart telur ni...
    sedappnya...
    nak 10 biji..he..he..

    ReplyDelete
  4. assalam na, rakyat umah akk pun suka ni, tp leceh tu acuan kecil2 lambat siap hehehe...rajin na buat n nmpk sedap sangat

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...

    Egg Tart memang favourite kak cek...

    ReplyDelete
  6. wah ada tart telur kat sini,sy tak pernah pass wat tart telur ni.sampai surrender dah..nk mkn aci beli jerr.nmpk sedap tu..ada tips utk dptkan pastry yg rapuh.Sy wat selalu crust dia 'keras kejung' jerr,geram tul

    ReplyDelete
  7. Nieza...Waalaikumussalam, akak pun suka mkn tat ni tp malu nk ngaku..hehe..Sama je mcm cistat,nanti bila free cuba buat yea Nieza... :)

    Geez...ha ahh mmg sedap tau! Cuba buat kalau x caya..Maceh yea sudi dtg ke blog akak yg tak seberapa ini.. :)

    Mas...Jom tuko dgn ban coklat nak x? Ban coklat pon akak nak 10 jugak...gurau je yea Mas... :)

    Rosaliza...Waalaikumussalam,sebenonye kan akak pon tak bape rajin buat shell tat tu..kalau ada yg dh siap nk je akak beli..Akak buat saiz yg sedang tu, kalau yg saiz paling kecik mau pengsan terus aiii..Kalau dkt boleh bg rasa :)

    Cik Cek...Waalaikumussalam, favourite kak cek & akak jugak..Kat mana lah link cik cek nie, dh puas mencarinya. nk kunjung balas pun dpt2.. :)

    Lina_pg...akak buat asal jadi je, nak cantik2 lg mmg xkan ada..huhu..janji sedap dimkn. Nak bg tips pun bukan org yg pandai, tp rasanya jgn la buh tepung bnyk sgt, ikut sukatan betui..gerenti jd, Insya Allah...cuba buat bg amoi mamam tat.. :)

    ReplyDelete