Monday, March 21, 2011

KUIH BINGKA PANDAN

Assalamualaikum...Tengok jam dah pun pukul 1 pagi. Tetiba rasa nak update n3 pulak. Tak kisah la kan pukul berapa, ikut kesesuaian masing2 la kan! Dah akak ni memang macam burung hantu, malam tak reti nak bobom awal2... Kuih bingka kat gambo tu akak buat awal pagi semalam, lebih kurang pukul 1 pagi jugak. So, pagi2 tadi dapat bf dengan kuih ni, sambung makan sampai ke petang..Kuih sebegini memang menjadi favourite rakyat jelata di rumah ni. Memang selalu buat kat rumah ni, kalau buat banyak mana pun gerenti habis ai tell yuuu... Sedap kuih bingka ni, bila makan tu macam tak reti nak stop pulak.. Resepi sumbangan Joayee @ MyResipi...thank you :).... Rasa kuih ni cukup sempurna di tekak akak, secukup rasa. Akak letak resepi nya kat bawah ni supaya dapat dikongsikan bersama.. BAHAN BAHAN
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan jus pandan (boleh campurkan sedikit perisa pandan)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan santan
  • 2 sudu makan mentega
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna hijau (jika perlu)
  • Bijan secukupnya

CARA MEMBUATNYA

  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam satu bekas dan kacau2kan
  2. Masukkan pula ke dalam blender lalu dikisar sehingga sebati.
  3. Sapukan mentega di seluruh permukaan loyang dan panaskan sebentar loyang dlm oven.
  4. Apabila mentega sudah mencair, masukkan adunan tepung tadi dan bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 45 minit atau sehingga agak garing
  5. 15 minit yang terakhir, taburkan bijan secukupnya diatas kuih tadi
  6. Tukar fungsi oven ke 'grill' dan sambung bakar sehingga cukup garing
  7. Keluarkan dari oven, biarkan ia betul2 sejuk dahulu sebelum dipotong.

6 comments:

  1. As salam...memang nampak sedap bingka pandan ni...buat pun senang jer...

    ReplyDelete
  2. salam kak ina...meh bingka tu sikit...
    sedappnya tengok..he..he..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikumwbh kaaaaaaaaaaaaak....ni ha burung hantu gak dtg nih....hik3...tak reti bombom awal....ahaks.....Ayu memang suke kuih2 bakar ni....minta tapau yer...tiga pring daaaaa....:)

    ReplyDelete
  4. salam lina,,cantiknya kejadian bingka ni..ni yang buat akak tak sabar2 nak membingka balik nih..hehe

    ReplyDelete
  5. Waalaikumussalam Nazrah..betui sgt tu, senang buat & rasa pon sedap. maceh yea sudi dtg tengok bingka akak.. :)

    Waalaikumussalam Mas...lain kali akak buat lg boleh anto kat Mas yea! mmg slalu buat kuih ni..cakap je nk bape ketoi pon boleh.. :)

    Ayu Safieza...Waalaikumussalamwbh, owh nk 3 piring je ke? No problem, nk tukar dgn cendol biji delima ok tak? 5 gelas beso pon jadi le..ahaksss :)

    Anymz..Waalaikumussalam, mmg slalu buat bingka ni sbb anak2 suka mkn..buat pon tak susah mana,masuk blender je semua dah siap..maceh yea sudi dtg menjenguk bingka tu..hehe

    ReplyDelete
  6. Kak linaaaa...nk sikitttt...ada lg ke?

    ReplyDelete