Tuesday, March 1, 2011

KEK BALDU MERAH

 
Assalamualaikum semua....red velvet cake untuk harijadi anak sulung akak, petang semalam buatnya. Resepinya adalah hasil mengendap dapur Noorsha. Ni adalah 2nd time akak buat kek jenis ni. Sebelum ni resepinya agak berbeza. Emmmm...rasa kek ni memang sedap & gebu sangat. Disebabkan malas nak bancuh buttercream akak curahkan aje choc ganache atas kek tu. Lagipun anak2 pun dah muak dengan kek yang berkrim2 ni.

Cadang pada mulanya nak letak strawberi sebagai deko, tapi hampa sebab tak nampak pon buahnya kat Tapah ni......malas pulak nak ke Tesco Kampar semata2 utk beli strawberi..(emmm malas lagi...) 
 
Resepi akak letak disini & copy dari Noorsha. Thanks yea Noorsha kerana sudi kongsi resepi kek yang sememangnya lazat. Resepi asal pula adalah dari joyofbaking. Thank you... :)) 

Bahan2 untuk Kek
  • 250 gm tepung gandum
  • 1/2 sk garam
  • 15 gm serbuk koko
  • 113 gm butter - suhu bilik
  • 300 gm gula icing
  • 2 biji telur grade A
  • 1 sk esen vanila
  • 240 ml buttermilk (240ml susu segar + 1 sb cuka)
  • 2 sb pewarna merah
  • 1 sk cuka
  • 1 sk baking soda
Cream Cheese Frosting (akak buat 1/2 dr sukatan & gunakan sebagai filing)
  • 227gm cream cheese
  • 227 gm mascarpone cheese
  • 1 sk esen vanila
  • 115 gm icing sugar
  • 360ml whipping cream
Chocolate ganache (topping)
  • 2 cawan coklat masakan dipotong kecil
  • 1/2 cawan susu segar
  • 3 sudu besar mentega
Cara-cara
  1. Panaskan oven pade suhu 350 F @ 170 C
  2. Ayak tepung,garam dan serbuk koko, ketepikan.
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  4. Campurkan telur satu persatu dan pukul sekali lagi hingga gebu.
  5. Masukkan esen vanila, kacau rata.
  6. Campurkan buttermilk @ susu segar yg dicampur cuka dgn pewarna merah.masukkan buttermilk dengan adunan tepung tadi berselang seli,setiap satunya 3 bahagian iaitu dimulakan dan diakhiri dengan tepung (tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung, buttermilk, tepung). kacau rata.
  7. Didalam cawan kecil, satukan cuka dengan baking soda, biarkan ia berbuih dan cepat masukkan dalam adunan tadi. kacau rata.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang yang sesuai, (jgn lupe sapu loyang ngan butter dan sedikit tepung dulu) dan bakar sehingga 30 minit atau kek masak sepenuhnya. (cucuk kek ngan lidi, kalo x melekat kek pade lidi maknenye da masak la tu).
  9. Setelah masak biarkan kek sejuk seketika sebelum menyapuye dgn cream cheese frosting...

Cara penyediaan chocolate ganache
  1. Guna kaedah double boiler, campurkan coklat masakan & susu segar dan masak sehingga coklat hancur
  2. Apabila sudah hancur & sebati kesemuanya baru masukkan mentega dan kacau2kan lagi sehingga cair mentega tu & sebati
  3. Tutup api dan tunggu sebentar sebelum dicurahkan ke atas kek dengan cepat

9 comments:

  1. walaaaaaaaaaaaa......nak jugak2 jadi jiran kak azlina.......sedapnye red brownies ni...mmmbertuah anakanda...:)ada bunda yang baik hati dan pandai baking!!!

    ReplyDelete
  2. waaaikumussalam kak...
    kiter pong teringin nk wat kek baldu nih... hentah biler ler gamaknyer.. hihihi... cantik kek akak dihias cenggitu... epi belated besday wat anak bujang akak yg ensem! mudah2an berjaya dunia akhirat...

    ReplyDelete
  3. Ayuu...akak pon nak jugak2 berjiran ngan Ayu kat Doha, hari2 Ayu tayang menu best2 je, mana boleh jadik nie...nak kena tambah lg tu,bonda yg suka membebel... :))

    Hanaa...kalau Hana nk buat kek ni sekelip mata je dah siap la nanti tuuu..Ingat nak hias mcm kek choc yg Hana buat utk si Danish tp takut jd ntah apa2 pulak, lg haru biru jadiknye kan..Maceh yea sudi wish utk anak akak..doa akak utk Hana juga smoga bahagia disisi suami & anak2 tercinta..:)

    ReplyDelete
  4. Azlina....Red Velvet Cake...memang fav akak sesgtnya....jarang2 dah buat kek lain...bila dah rasa kek ni....emmmm...yummyy...cream cheese topping pulak ngan chocolate ganache...gabungan yang memang ummmppphhh...

    ReplyDelete
  5. salam kenalan, menarik nampak kek baldu ni, gebu betul:), btw happy belated birthday pd anak sulung k.azlina:)

    ReplyDelete
  6. Cik Cek...ha aa la, mmg x jemu mkn kek ni kan! topping2 yg sememangnya yummy & bertmbh2 le lg lemak2 kat sana sini sinun wahahaha...

    Mamma Olyn...maceh yea akak ucapkn sbb sudi singgah ke sini & wish utk anak akak tu..ada masa sudi2 la singgah lg ke sini yea... :)

    ReplyDelete
  7. akak, sedapnya kek ni..dh lama teringin nk buat tapi memikir juga kalau buat sape nk mkn...kita jer nk abiskan bertambah2 ler berat bdn ni....hehe tapi nanti nk cuba jugalah:)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikumwbh kak azlina....mmm cuba cek dlm freezer tu...ada lagi ke red velvet...dtg nak gedik kek niiiiii!!!:)

    ReplyDelete
  9. Nieza...mcxm tu lah kita kan...kita msk kita mkn, kita msk kita mkn, mana x bertmbh kegebuan kan..hehe..xpe la Nieza janji adsa yg syg kan! :)

    Waalaikumussalam Ayuu....baru je g tengok jap tadi, emmmmm dh abih le yang oi! tu la asyik buat exercise mulut je kan dh lapo manjang hahaha.. :)

    ReplyDelete