Sunday, March 6, 2011

JAGUNG KUKUS LEMAK MANIS

Disebabkan tukang masak malas memasak yg remeh2 arini, apa kata makan je jagung kukus ni..ehhhh manis betul la jagung ni...buat jempot2 pon sedap. Kalau beli jagung tu jangan disimpan lama2 dalam fridge nanti dah tak manis, makan pon dah tak best. Rugi je kan, udah la jagung yang besar gedabak ni mahal sikit harganya dari yang biasa2 tu. Kot2 ada yang masih tak reti nak buat jagung kukus, boleh tengok cara2 membuatnya di bawah ni... BAHAN BAHANNYA
  • Beberapa tongkol jagung dibuang kulit & dibersihkan
  • Sedikit garam halus
  • Madu secukupnya
  • Mentega secukupnya

CARA MEMBUATNYA

  1. Mula2 panaskan pengukus dan tunggu sehingga mendidih airnya
  2. Masukkan jagung2 ke dalam pengukus dan kukus sehingga jagung betul2 masak
  3. Keluarkan jagung dan tunggu sebentar
  4. Gunakan berus kecil dan sapukan mentega sexcukupnya pada butiran jagung sehingga selesai semuanya
  5. Ambil madu secukupnya dan sapukan ia sehingga rata pada jagung
  6. Akhir sekali sapukan pula sedikit garam
  7. Sudah siap & sedia untuk dimakan.

2 comments:

  1. Assalamualaikum....cantik jagung tu...lamanya rasa tak makan jagung....tengok jagung ni teringin pulak nak makan... he he...

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam Cik Cek..dh teringin tu elok la gi cari jagung cpt2, nanti meleleh air liur tu..hehe..akak slalu jugak mkn jagung ni sbb anak2 semua suka mkn..

    ReplyDelete