Wednesday, February 16, 2011

KUIH LAPIS PELANGI

Assalamualaikum...Salam petang Rabu yang indah!!! Petang ni akak lepak kat rumah je setelah beberapa hari dilanda kesibukan yang tak henti2. Bila ada peluang lepak kat rumah dapat la jugak selesaikan kerja2 rumah yang tergendala. Seronok dapat lepak sesekali waktu petang kat rumah ni. Tambahan pulak ada emak akak datang tinggal dengan akak sekarang ni. Kuih lapis pelangi yang takde la pulak 7 warnanya ni akak buat bermula dari pukul 1 pagi dan siap pukul 2.45 pagi tadi. Woit...lamanya buat kuih ni, sambil melapis tu mata akak pon dah nak terpejam2 je. Sabo aje la....Tapi, hasilnya teramatlah memuaskan & rasanya pulak tu tersangat2lah sedap. Actually ni salah satu menu tempahan dari LAP Tapah untuk sarapan pagi tadi. Menu lainnya mee rebus & karipap pusing tuna. Kalau nak diikutkan memang dah tak larat nak preparekan sarapan untuk depa pagi tadi sebab semalam dah berhempas pulas dari pagi ke malam menyiapkan tempahan tapi memandangkan LAP ni dah selalu menempah masakan akak so tak mungkin katakan tidak... Yang pelik tu dalam penat2 pon sempat pulak akak buat kuih lapis ni untuk depa, emmmm..... Akak gunakan resepi dari Yatiememories. Setiap resepi Yatie ni hasilnya sangat memuaskan & tak pernah menghampakan. Terima kasih akak ucapkan ya sebab sudi berkongsi resepi kuih lapis yang sedap ni. Anak2 & emak akak yang ada kat rumah ni semuanya suka kuih lapis ni. Lain dari yang jual kat kedai tu. Kat bawah ni akak letakkan resepi yang dicopy dari Yatie untuk future reference. Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 tepung beras
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 8 cawan santan sederhana pekat( 1 1/2 biji kelapa parut)
  • 1 sudu kecil garam
  • pewarna merah, hijau, putih, kuning

Cara Penyediaan

  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan dan kukus loyang sebentar....nak lagi selamat alas loyang dngn plastik.
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan warna hijau dan kukus selama 5 minit dan di ikuti warna putih.
  8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
  9. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam. Pastikan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik/ pisau potong kek.

4 comments:

  1. salam kak.....
    cantiknyer kaler pelangi tuhh... lapisannyer pong cantikk... ader lg tak kak? nak ngendeng barang dua ketui... hihi

    ReplyDelete
  2. Akak..cantiknya kuih ni.. Saya puun pernah try.. Mmg best lembut nya tu...tapi potongan kuih akak ni mmg elok kemassss jeee

    ReplyDelete
  3. errrgh...kuih lapis my peberet niiii......hampir pingsan tengok colourful layers...tahniah kak.....santek n sedap kan?

    ReplyDelete
  4. Hana...kuih lapis ni dah lama abisnya. kalau tak jgn kata 2 ketui, dik Hana punya pasai 10 ketui pon boleh akak terbangkan ke Jepun tu...Lapisan dia tu ada yg x sama tebal. Apa2 pon yg penting sodap... :)

    Izah..betui tu, memang sgt2 sedap rasanya tu kan! Yg Izah buat tu pon dah sgt2 cun. Kuih mcm ni kalau nk potong kena tunggu betui2 sejuk, tp akak pon slalunya x sabo nk tunggu lama2..hentam je potong hehe..

    Ayu...peberet ya!! Lepas ni boleh la Ayu buat kat sana tu..kek butter pon dh abis kan..lepas ni kuih lapis pulak eh...Apa2 pon smoga Ayu bahagia di sana ya!!!

    ReplyDelete