Sunday, October 31, 2010

SOTONG MASAK PADANG

 
Salam pagi Ahad buat semua yang datang menjenguk ke sini. Tuannya pun baru sempat datang menjenguk ni disebabkan kesibukan di tahap melampau...Bisnes sendiri ni macam tu la, kalau duduk lazy2 je sendiri la susah. Tapi walau macamana pun, Alhamdulillah sebab akak dah buat pilihan tepat bila berhenti dari bank dulu. Bagi akak kerja sendiri ni memang sejuta kali (bukan seribu kali tau!!) lebih baik dari kerja makan gaji. Usah dipandang dari segi material saja, pandang la jugak dari sudut kekeluargaan dan anak2 yang sememangnya memerlukan emak disisi, bukan bibik, bukan babysitter! Cuma sekarang akak kena fokus...pertingkatkan usaha untuk dapatkan balik gaji yang dah hilang selama ni..Insya Allah!

Teringat time kerja mkn gaji sanggup kerja teruk2 untuk bank, bila tak achieve target kena pulak bancuh dengan org atasan, huissh serik bila kenang waktu dulu2. Sekarang bisnes sendiri kita ada power untuk tentukan cara kita sendiri...tak payah dengar cakap2 orang, tak payah ikut telunjuk orang. Wah! Akak membebel...cukup3, ni la sotong yang akak baru masak tadi untuk hidangan tengahari ni. Tengok tu masih berasap asap lagi. Lepas Zohor baru kami makan, so biar sotong2 ni posing dulu kat sini. 


BAHAN BAHANNYA
  • 1 kg sotong yang agak besar (dibersihkan dan toskan)  
  • 6 ulas bawang merah *  
  • 3 biji bawang putih * 
  • 6 biji cili merah *  
  • 2 biji buah keras * 
  • 2 cm kunyit hidup * 
  • 2 hirisan lengkuas  
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar  
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis  
  • 1 mangkuk santan sederhana pekat 
  • 2 tangkai daun limau purut 
  • 1 batang serai diketuk2 
  • Sehelai daun kunyit dicarik2 
  • Garam secukup rasa
 CARA MEMBUATNYA
      1. Bahan2 bertanda * dikisar halus dan tumiskan dengan sedikit minyak hingga kekuningan
      2. Masukkan serai, lengkuas, serbuk ketumbar dan jintan manis 
      3. Jika agak kering tambah sedikit air dan tunggu hingga naik bau rempahnya
      4. Masukkan santan, tunggu mendidih lalu masukkan sotong
      5. Akhir sekali masukkan daun limau purut, serai, daun kunyit dan garam secukup rasa
      6. Bila dah mendidih sekali lagi boleh la tutup api, jangan masak lama2 nanti sotong kecut dan liat, tak best...
      7. Sedia untuk dihidangkan

        4 comments:

        1. x prnh masak cam gini... nmpk sedap...

          ReplyDelete
        2. akak..sedapnya sotong, mas suka, terliur tengok sotong akak tu...

          ReplyDelete
        3. salam kak...sedapnya sotong masak padang ni..tak pernah makan..nak try buat lah..mntk izin amik resepi ye...:)..tq..

          ReplyDelete
        4. Moklong, cuba la msk camni pulak, mmg sedap tau!!!

          Mas, iya la Mas....dijamin sodap tu! Kalau dah terliur nnt Mas buat la ya!!!

          Matahatijiwa, Wsalam...nanti jgn lupa buat tau, pastu masuk blog bg akak tengok..hehehe

          ReplyDelete