Tuesday, October 19, 2010

CHAR HO FUN

Assalamualaikum buat semua...lama jugak rasanya tak ke sini. Kalau ikutkan hati hari2 nak update entry terbaru tapi terpaksa dilupakan atas beberapa sebab. Nak tau apakah sebab musababnya ? Owh....actuallykan akak telah dilanda dengan pelbagai hal yang amat mengganggu emosi sejak kebelakangan ni.

 Kali ni memang agak mencabar sebab masih diuji dengan perkara yang sama lagi. Kecewa sangat bila dikhianati berkali2 oleh orang yang dipercayai. Jenuh jugak akak memikirkan punca seseorang tu boleh jadi begini.  

Alhamdulillah, setelah disuntik semangat dari pelbagai pihak so here I am...Akak masih boleh ketawa ni...hahaha...sambil nyanyi2 lagi lalalala... Apalah sangat ujian yang menimpa akak jika dibandingkan dengan derita saudara kita di Palestin tu kan!!! Char Ho Fun ni memang sangat digemari kami sekeluarga. Hidangan yang ringkas dan menyelerakan. Menu ni pun sesuai untuk orang yang tengah berdiet sebab kurang berminyak....Selamat mencuba!!

BAHAN BAHANNYA

1 bungkus kui teow (akak guna yang jenis kering, celur dgn air panas 5 minit & toskan) Sedikit isi ayam dipotong kecil2 
Udang sederhana besar secukupnya 
Fish ball halal
Telur ayam (banyaknya ikut berapa pinggan nak makan)
5 ulas bawang putih (ketuk2kan) 
Carrot dipotong mancis (memanjang) 
Sayur kailan secukupnya (malam ni tak jumpa kailan, so bantai sawi je) 
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu besar kicap manis 
1 sudu teh lada putih
 1 sudu besar serbuk pati ayam 
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan secawan air) 
Sedikit garam
  • Mula2 kui teow dibasuh bersih2 dan ditoskan
  • Gaulkan kui teow dengan kicap manis dan minyak bijan hingga rata dan bahagikan kepada beberapa mangkuk ikut la berapa orang nak makan
  • Tumiskan bawang putih dengan 2 sudu besar minyak
  • Masukkan lada putih, isi ayam, udang dan fishball lalu dikacau2 supaya rata
  • Masukkan serbuk pati ayam diikuti 1 cawan air
  • Diikuti dengan carrot dan kailan, tunggu hingga sayur agak lembut
  • Tuangkan bancuhan tepung jagung tadi cepat2 dan tunggu mendidih
  • Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam kuah dan biarkan sekejap
  • Tutup api cepat2 supaya telur tak terlalu keras dan tuangkan kuah secukupnya ke mangkuk yang berisi kui teow tadi
  • Sedia untuk dinikmati bersama keluarga tercinta

2 comments:

  1. salam kak, pepagi ni datang nak sarapan haufan...peberet mas tu...

    ReplyDelete
  2. Wsalam Mas, pagi2 pekena ho fan ni pun ok kan sebab x berat sgt...kalau dah suka tu apalagi mas buat la cepat..ngeh3!

    ReplyDelete