- 125 g mentega
- 60 g gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 250 g tepung gandum serbaguna
- Sedikit garam
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 - 2 sudu makan air
- Campurkan mentega, gula, garam dan esen vanila, pukul sampai kembang. Masukkan telur dan pukul lagi.
- Masukkan pula tepung sedikit2 dan gaul hingga jadi doh yang lembut. Jika agak kering tambah air dan uli lagi.
- Bulat2kan doh sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan tat.
- Bakar 20 min dengan suhu 180 C. Bila dah sejuk sikit keluarkan ia dari acuan tat.
INTI KRIM KEJU
- 250 g krim keju Philadelphia
- 50 g mentega
- 70 g gula kastor
- 1 biji telur
- 1/2 cawan blueberry pie filling
CARA MEMBUATNYA
- Pukul krim keju, mentega dan gula sampai kembang dan gebu.
- Masuk telur dan pukul lagi hingga sebati.
- Sudukan inti dalam tat yang telah dibakar.
- Letakkan sedikit blueberry filling ditengahnya.
- Buat corak lorekan ikut kreativiti masing2.
- Bakar semula selama 20 min dan suhu 180 C.
No comments:
Post a Comment