Ini salah satu lauk yg akak masak untuk tengahari. Actually akak tak pernah masak asam pedas selain ikan so ini 1st timelah kiranya..Rasa asam pedas ni kalau sape nak tahu tersangatla best nya. Nasib baik akak sempat ambil sikit untuk pose kat sini. Kalau ada yang baru belajar2 memasak tu silakan mencuba, tentu tak kecewa.
Sumber : Buku Senangnya Memasak...Daging (Chef Hanieliza)
Bahan A
500 g daging (akak guna daging tetel)
7 helai daun limau purut (akak guna 2 helai,petik dpn rumah je)
1 pokok daun ketumbar
2 tomato (potong 4)
2 cwn air
1 cwn air asam jawa
3 sudu bsr minyak
Garam secukupnya
Bahan B (dikisar)
6 bawang kecil
3 bawang putih
3 cm halia
3 btg serai
3 cm lengkuas
3 buah keras
2 cm belacan (jika suka)
CARA MEMBUATNYA
- Tumis bahan kisar dlm minyak sampai garing.
- Masuk daging tunggu hingga naik minyak. Masuk air asam jawa.
- Tunggu kejap dan masuk air sejuk.
- Sesuaikan rasa dan didihkan hingga empuk dagingnya.
- Last, masuk daun limau purut dan tomato. Biar ia mereneh hingga pekat dan naik minyak.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment