Monday, January 14, 2013

JOM KITA BUAT KARIPAP PUSING

Assalamualaikum...Apa khabar semua? Lamaa rasanya tak bersua di alam maya ni. Apakan daya...waktu yang begitu padat tidak mengizinkan akak ke sini. Tujuan asal berblog pun memang hanya untuk mengisi masa lapang saja. Bila ketiadaan masa untuknya maka terpaksalah dilupakan sementara keinginan untuk berblog ni. Walau bagaimanapun, terima kasih diucapkan kepada sesiapa jua yang sudi menghadirkan diri anda disini... really appreciate it!!

Ok laa..berbalik pada gambar...ada tak sesape yang tak suka makan karipap pusing? Hah, memang susah nak cari orang yang tak gemarkannya betul tak! Jika betul ada yang tak suka memakannya tak payah le susah2 nak belajar membuatnya kannn..tambah pula nak buatnya perlu kerajinan yang tinggi (tu la yang I pun malas tu....) 

Tapi kalau anda gemar & tak reti jemu memakannya so apa kata jika buat sendiri. Bila buat sendiri ni rasanya dah tentu jauh lebih sedap dari yang dibeli sebab kita boleh letak apa je inti yang disukai, dapat makan banyak pulak tu kan!

Selain dari intinya yang sedap, kulit karipap pusing mestilah rangup baru le memikat selera. Lepas makan seketul, nak seketul lagi, dan lagi, payah nak berhenti jika dapat karipap pusing yang betul2 sedap.

Ada juga cara yang mudah untuk buat kulit karipap pusing ni tapi bagi I cara yang ini yang paling disukai sebab hasilnya sangat2 memuaskan, banyak lapisannya & sangat2 rangup..Actually memang ramai la jugak orang yang ingin belajar cara buat karipap pusing ni dengan akak, ada yang kata depa buat karipap pusing tak jadi sama macam akak la, lapisan tak banyak la, tak rangup la, tak cantik la & macam2 LA lagi! Iye ke depa buat tak sedap tu, cerr bagi sikit I nak rasa..ntah2 sedap jer kan!

I ni kalau orang bertanya memang sedaya upaya nak menerangkan tapi masalahnya benda ni bukannya boleh main cakap dan main lukis je ( ada jugak depa sampai suruh lukis kat kertas wakaka :)) 
Kan bagus kalau depa2 ni semua pakat mai tengok kat sini... Jom kita tengok bahan2nya...

BAHAN A

200 gm tepung gandum
100 gm shortening       
Secubit garam

BAHAN B

400 gm tepung gandum
200 gm air
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA

DOH -A
  1. Gaulkan shortening bersama tepung gandum dan masukkan garam
  2. Uli dengan tangan sehingga betul2 sebati
  3. Bahagikan kepada 6 doh kecil. 1 doh bersamaan dengan 50 gm 
  4. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
DOH -B
  1. Satukan tepung gandum dan garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaulkan sehingga menjadi doh
  2. Bahagikan ia kepada 6 doh2 kecil. 1 doh bersamaan dengan 100 gm
  3. Rehatkan doh dan tutup dengan tuala lembap
Tengok gambar tu, doh kecil adalah doh A & doh besar adalah doh B yang dah siap

  1. Langkah seterusnya, canaikan doh B sehingga agak leper berbentuk bulat
  2. Letakkan doh A betul2 ditengah doh B
  3. Bentukkan menjadi satu doh iaitu doh B diluar dan doh A berada didalam doh B
  4. Tutup dengan tuala lembab & rehatkan 5 minit
  1.  Ambil 1 doh dan canaikan memanjang
  2. Guna pisau dan potong dibahagian tengahnya, jangan putus dibahagian atas, tinggalkan lebih kurang 3 cm
  3. Bermula dari bahagian bawah sekali iaitu doh sebelah kanan, gulungkan dengan kemas & padat seperti digambar

  1.  Refer gambar cara digulung, gulungkan terus menerus tanpa henti menuju ke bahagian atas & pusing ke kiri dan teruskan gulung sehingga ke penghujungnya.
  2. Pastikan gulungannya kemas dan padat 
  3. Rehatkan doh sebentar, tutup dengan tuala yang lembap supaya doh tidak kering

Beginilah bentuk doh yang sudah siap digulung sepenuhnya

  1. Apabila semua kelapan2 sudah siap, guna penggelek dan canaikan mengikut panjangnya satu persatu, ketebalan dohnya biar sederhana je. Refer gambar yg paling kiri tu..
  2. Gulungkan doh dengan berhati2, pastikan gulungannya kemas
  3. Gulung kesemuanya sehingga selesai.
  1. Guna pisau yang tajam dan potongkan setiap gulungan doh kepada 8 bahagian yang sama besarnya
  2. Kemudian canaikan satu persatu doh yang dipotong secara memanjang, refer gambar tengah..jangan canai terlalu nipis
  3. Letakkan inti karipap secukupnya di atas doh yang dicanai
  4. Tutupkan doh dengan kemas dan kelim dengan kemas disekelilingnya sehingga bercantum kesemuanya 

RESEPI INTI KARIPAP


Bahan bahannya :

6 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil2
Isi ayam atau daging secukupnya - dicincang kecil2
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Sedikit gula

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering (jika suka)

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Rebuskan ubi kentang yang dipotong dadu sehingga 3/4 empuk, toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu & daun kari sehingga layu diikuti bahan kisar, kacau2kan dan biarkan sehingga kekuningan
  3. Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu
  4. Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam atau daging betul2 masak
  5. Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering.

 

  1. Apabila semua sudah siap, bolehlah digoreng
  2. Panaskan minyak dalam kuali, minyak haruslah banyak dan betul2 panas
  3. Masukkan satu persatu kedalam kuali, jangan goreng terlalu banyak karipap pada satu masa
  4. Biarkan karipap sehingga berwarna keemasan barulah diterbalikkan dengan menggunakan sudip
  5. Jangan diterbalikkan sekiranya masih putih sebab nanti karipap akan pecah & tak cantik rupanya
  6. Apabila sudah diterbalikkan kesemuanya tunggu sehingga kesemua karipap garing. Angkat dan toskan dan sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...